Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului este complet. Pivniţa imobilului a fost deschisă pentru public, după mai mulţi ani de renovări.
Gloria de altădată a locaţiei, în care negustorii braşoveni îşi păstrau mărfurile valoroase, a fost restaurată aşa cum era odinioară şi îşi aşteaptă vizitatorii. Renovarea întregii clădiri, monument istoric, s-a întins pe mai mulţi ani şi nu ar fi fost posibilă fără implicarea Consiliului Judeţean Braşov.
Construită în 1566. Casa din Piaţa Sfatului a aparţinut până în secolul al 19-lea familiei Closius, ai cărei membri au făcut parte din elita saşilor braşoveni. Aceştia s-au bucurat de o situaţie materială foarte bună şi au deţinut funcţii importante în conducerea oraşului. Familia Closius locuia la etajul clădirii, iar parterul îl închiria negustorilor. După 1873, casa a aparţinut comerciatului român Dimitrie Eremias, care a avut locuinţa la etaj iar la parter firma Eremias şi Nepoţii, dar şi magazinul „La Împăratul Turcesc”, unde se vindeau conserve, afumături, brânzeturi şi dulciuri. Lucrările au fost o adevărată provocare pentru arhitecţii şi istoricii care au încercat şi au şi reuşit cu succes să-i redea strălucirea şi farmecul de altădată. „Pivniţele erau adevărate comori pentru negustori. Aici erau depozite butoaie cu vin, cu peşte, cu mei, baloturi de bumbac, ulei de măsline etc. Toate aceste lucruri care veneau din Orient sau din Occident erau bine depozitate. Braşovul era recunoscut pentru siguranţa păstrarii mărfurilor rare în condiţii impecabile”, a declarat Ligia Fulga, directorea Muzeului Civilizaţiei Urbane.
5 lei, întâlnirea cu istoria. Încăperea principală de la subsolul clădirii era destinată depozitării mărfurilor aduse de negustori şi cărăuşi pentru a fi vândute în prăvăliile din oraş, la târgul din Piaţa Sfatului sau pentru a fi transportate la târgurile din alte oraşe. Din anul 1887, când propritarul Eremias a trecut în nefiinţă fără urmaşi direcţi, casa a fost moştenită de Ilie şi Gheorghe Savu, nepoţii săi de soră, care au deţinut-o până în 1949, când a fost naţionalizată. La inaugurarea pivniţei ca spaţiu expoziţional a participat şi nepoata familiei Savu, care s-a declarat încântată de modul în care a fost renovată. Preţul unui bilet de intrare la Muzeul Civilizaţiei Urbane costă 5 lei, şi sunteţi aşteptaţi de marţi până duminică, între orele 10 şi 18.