Sari la conținut

Petrică și-a îndeplinit obligațiile, iar acum se retrage la pensie. Brașovul va adopta Sistemul de Garanție-Returnare public.

Sursă foto: Primăria Brașov

După aproape 3 ani de funcționare și 8,5 milioane de ambalaje colectate, sistemul de colectare a ambalajelor PETrică își încetează activitatea începând cu 1 iulie. În perioada următoare, primăria va iniția achiziția a trei sisteme RVM pentru recuperarea ambalajelor cu garanție.

Brașovul a fost un pionier în colectarea ambalajelor reciclabile de la populație prin cele trei automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil). Odată cu trecerea completă la ambalaje cu garanție, cele două sisteme PETrică operaționale în prezent vor funcționa până pe 30 iunie inclusiv.

Municipalitatea va lansa în curând procedurile de achiziție pentru trei sisteme RVM adaptate Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care vor colecta de la populație ambalaje cu garanție. Aceste trei sisteme vor colecta următoarele tipuri de ambalaje: plastic (PET) cu volum între 0,1 și 3 litri; doze de aluminiu cu volum între 0,1 și 1 litru; sticle cu volum între 0,1 și 1,5 litri.

"Unul dintre proiectele de succes ale Brașovului, care a făcut istorie la nivel național prin cantitatea de ambalaje colectate, deja celebrul PETrică, se actualizează odată ce sistemul SGR acoperă toată piața ambalajelor reciclabile. Chiar dacă de luni, 1 iulie, PETrică «se pensionează», noi continuăm investițiile în transformarea Brașovului într-un oraș sustenabil, un oraș verde. Vom lansa în săptămânile următoare procedura de achiziție pentru trei sisteme de colectare a ambalajelor cu garanție de la populație. Ca și în cazul lui PETrică, le vom amplasa în zone circulate, pentru a sprijini brașovenii care plătesc garanție pentru ambalaje, dar și micii comercianți care nu au astfel de sisteme de colectare. Utilizarea sistemelor de colectare PETrică și-a dovedit eficiența nu doar prin numărul de ambalaje colectate, ci și prin schimbarea modului în care cetățenii se raportează la acest tip de colectare. Procentul brașovenilor care colectează în Sistemul Garanție-Returnare este unul dintre cele mai mari din țară," a precizat primarul Allen Coliban.

Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, iar în 2022 a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cei peste doi ani de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste două milioane de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 2.069.930 recipiente colectate în perioada septembrie 2021 – ianuarie 2024, cu o medie zilnică de 2.371 de ambalaje.

PETrică II, pus în funcțiune în cartierul Astra din 7 ianuarie 2022, a colectat 3.351.312 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele trei, cu o medie zilnică de 3.728 de ambalaje în cele 899 de zile de funcționare.

Pe 18 februarie 2022, pe Bulevardul Victoriei, în zona pietonală din fața complexului comercial Rapid, a fost deschis și cel de-al treilea sistem automat de tip RVM. PETrică III și-a dovedit eficiența prin colectarea a 3.034.058 de recipiente până în prezent, cu o medie zilnică de 3.544 de ambalaje, clasându-se pe locul doi în topul eficienței.

De la începerea programului au fost colectate 3.522.329 de PET-uri, 3.140.480 de doze de aluminiu și 1.792.491 de sticle, totalizând 8.455.300 de recipiente colectate la cele trei automate.

Programul PETrică a fost lansat ca proiect pilot pentru a atrage atenția brașovenilor asupra importanței protejării mediului. În schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, participanții primesc două călătorii valabile pe liniile RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport.

Fiecare sistem „PETrică“ este compus din trei echipamente de reciclare specializate pentru PET-uri, sticle și doze de aluminiu. Aparatele sunt dotate cu senzori care recunosc aceste tipuri de ambalaje, cu condiția ca ele să fie cât mai apropiate de forma originală, nu strivite sau turtite, și să aibă cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac.

Aparatele au fost furnizate de Envipco, o companie globală care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

SGR este sistemul introdus începând cu 30 noiembrie 2023, prin care pentru toate ambalajele de pe piață se plătește o garanție de 50 de bani, recuperată la returnarea ambalajelor goale. Conform estimărilor Ministerului Mediului, perioada de tranziție spre un sistem în care pe piață vor exista doar ambalaje pentru care se plătește garanție se încheie la sfârșitul acestei luni.

Comentarii

Ultimă oră