Sari la conținut

Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă

persoanele-vaccinate-cu-oricare-dintre-vaccinurile-autorizate-si-folosite-in-romania-pot-dona-plasma

De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19, spun reprezentanții Ministerului Sănătății. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice, care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.


În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:


• Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);


• Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2;


• Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.


• În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.


Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a fi donatori, spun specialiștii Ministerului Sănătății.

Comentarii

Ultimă oră