Reprezentanţii Camerei Deputaţilor au aprobat ieri Ordonanţa de Urgenţă 80/2010 privind îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012.
Unele dintre amendamente aparțin lui Gheorghe Ialomițianu, ministrul Finanțelor.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 146 voturi "pentru", 104 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, ordonanţa de urgenţă 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate. Ordonanţa 80/2010 prevede pentru 2012 "îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul din anul 2011" şi precizează neacordarea în 2012 a tichetelor de masă, de vacanţă sau de cadou.
Amendamentele lui Ialomiţianu. Un amendament propus de Ialomiţianu prevede ca, anul viitor, cuantumul brut al salariilor de bază să se mențină la același nivel cu cel ce se acordă personalului în luna decembrie 2011. Un alt amendament spune că în 2012 nu se vor acorda ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Potrivit lui Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, prin îngheţarea în 2012 a salariilor şi pensiilor, parlamentul încalcă legea.
Fac contestaţie la Curtea Constituţională. De altfel, opoziţia a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege.
Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a precizat că prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate şi intrarea în vigoare a legii pensiilor se amână de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate.
"Deşi se anunţă pe foarte multe canale în mod demagogic şi diversionist că este posibil ca în 2012 să se majoreze salariile, în textul de lege scrie negru pe alb că nu se vor majora salariile, ci că se vor menţine la nivelul celor din 2011. (...) Nu-i mai lăsaţi pe reprezentanţii dumneavoastră, stimaţi membri ai grupului majoritar, să vă mai mintă pe dumneavoastră şi pe cetăţeni că dumnealor prin amendamentele făcute doresc să nu se modifice pensiile şi salariile şi ca atare românii să trăiască tot mai prost", a afirmat Nicolăescu.
Liberalul a apreciat că actul normativ nu ar fi trebuit să fie adoptat înaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macro-economici ai României. (L.A)