52.000 de vârstnici au primit deja din februarie indemnizaţii mai mari. Însă 5.000 de pensionari vor primi abia luna viitoare majorările cuvenite pentru anii în care au lucrat în fostele grupe de muncă.
Potrivit articolului 169 al Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, persoanele care au lucrat în locuri de muncă încadrate în fostele grupe I şi II de muncă până la data de 1 aprilie 2001 şi s-au pensionat până pe 2 noiembrie 2008 beneficiază de o majorare a punctajului de pensie cu 50% pentru perioada lucrată în grupa I, şi cu 25%, pentru anii de muncă din grupa a II-a. Potrivit lui Mihail Tarbă, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Braşov, circa 57.000 de vârstnici din judeţul Braşov sunt beneficiarii majorării.
Întârziere cu o lună. Dar, deşi legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, sumele s-au acordat luna trecută pentru ianuarie şi februarie, însă numai celor 52.000 de bătrâni pentru care Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a putut face recalcularea prin softul specializat. Au rămas 5.000 de pensionari, pentru care funcţionarii CJP Braşov au făcut manual toate calculele. Este vorba de cei care, după ce au intrat în evidenţele noastre, au avut intervenţii în dosar, recalculări, pentru sporuri sau adăugiri de stagii de cotizare. Aceste modificări nu au permis folosirea programului de calculator şi atunci a trebuit să le facem noi, a explicat directorul CJP.
În medie 110 de lei. El spune că oamenii vor primi luna viitoare atât pensia majorată, cât şi diferenţele pe ultimele trei luni. În judeţul nostru, însă, potrivit directorului CJP Braşov, cei din zona Braşovului au, în medie, pensiile mai mari cu 110 lei, iar în zona Făgăraşului, cu industrie de apărare şi combinate chimice, cu 130 de lei. Sunt şi cazuri în care pensia a crescut cu 500 de lei, dar şi doar cu 22 de lei, în funcţie de cât a lucrat fiecare, a precizat Tarbă.