Puii vor învăţa să trăiască în sălbăticie la un centru din Hunedoara. Patru ursuleţi, prinşi la ghenele de gunoi din Răcădău, au fost despărţiţi de mama lor pentru a nu se învăţa să trăiască cu hrana găsită în tomberoane.
Pândiţi de pădurari. Cei patru pui au fost pândiţi duminică noaptea la una din ghenele din cartierul Răcădău de pădurarii de la Regia Kronstadt. Şi ursoaica, şi puii, au fost tranchilizaţi. Ursoaica a fost relocată tot în perimetrul fondului de vânătoare 18 Timiş, iar ursuleţii au fost duşi la un centrul de reabilitare din judeţul Harghita. Mama ursuleţilor va fi monitorizată o perioadă.
Singurul centru din Europa. Centrul de reabilitare a puilor de urs orfani, înfiinţat în anul 2004, aflat în administrarea Asociaţiei pentru Conservarea Valorilor Naturii (ACNV), este amplasat la cca. 20 de km de localitatea Bălan, într-o zonă izolată. Momentan, e singurul centru de profil din Europa. Reabilitarea se face prin asigurarea liniştii în cadrul perimetrului centrului, prin asigurarea unei alimentaţii identice cu cea pe care ursul o are în libertate.
Cum sunt eliberaţi. Măsura cea mai importantă este în acest moment limitarea contactelor om-urs, la minim, în ţarcuri având acces doar o singură persoană care monitorizează starea de sănătate a puilor, introduce în ţarcuri hrana suplimentară şi verifică în permanenţă funcţionarea gardurilor electrice. Eliberarea se face prin introducerea puilor într-un ţarc semideschis, din care puii au posibilitatea de a ieşi sau de a se întoarce nestingheriţi.
Urmăriţi prin GPS. Pentru a avea garanţia unei reabilitări eficiente a puilor de urs, acestora li se montează colare GPS, fiind monitorizaţi cel puţin un an de la eliberare. Prin această acţiune se urmăreşte distanţa parcursă de puiul de urs, home range-ul, apropierea de localităţi. Informaţiile astfel obţinute sunt prelucrate în format electronic, existând o arhivă a acestor informaţii în baza de date a ACNV.