Sari la conținut

Comercianţii de pâine vor fi obligaţi să vândă produse cu greutatea de minim 200 de grame, iar creşterea în cantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a se evita micşorările de gramaj, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. "Practica de control a ANPC a reţinut faptul că mulţi producători de pâine variază gramajul pe bucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame pe bucată, cu scopul de a-şi majora profiturile şi inducând astfel în eroare consumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze aceste variaţii de gramaj", se spune în proiectul de act normativ. Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, afirmă că iniţiativa aparţine patronatului din industria pâinii. Potrivit ANPC, prin stabilirea exactă a parametrilor de cantitate a pâinii vor fi eliminate neregulile din industria de panificaţie, având în vedere raportul între cantitate şi volum, iar astfel va creşte calitatea produselor. Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.kg., care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată. Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate în timpul comercializării. Piaţa fiscalizată a pâinii este de aproximativ un miliard de euro anual.

Comentarii

Ultimă oră