Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca lista companiilor de stat ale căror pierderi trebuie avute în vedere la calculul deficitului bugetar să fie semnificativ restrânsă, de la 30 la doar 10 societăţi. CET Braşov, societate cu pierderi uriaşe, a fost scos de pe listă, potrivit casasfatului.ro
De la 30, la numai 10. Lista acestor societăţi a fost restrânsă de Guvern la numai 10, prin scoaterea din evidenţă a aeroporturilor şi CET-urilor locale. Printre societăţile excluse se numără, astfel, şi CET Braşov, care înregistrază aceleaşi pierderi ca şi anul trecut, de 59,9 milioane de lei. La finalul misiunii de evaluare din mai-iunie, Guvernul şi FMI stabiliseră să includă în calculul deficitului bugetar şi pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, printre care se număra şi CET Braşov, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.
Eurostat a prins Executivul cu ocaua mică. Decizia a fost luată după ce Eurostat a anunţat că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului. Ultima scrisoare de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, aprobată săptămâna trecută de Guvern şi publicată de presă, relevă însă că lista a fost semnificativ restrânsă, la doar zece companii de stat. Mai multe aici despre subiect.