În România peste 31% din cheltuieli sunt pentru alimente. Procentul rămâne îngrijorător de mare în comparaţie cu media Uniunii, de 15 %, anunţă antena3.ro. Faţă de anul trecut, românii au mai renunţat la unele alimente de bază. Mâncăm mai puţină pâine şi nu mai dăm atât de mulţi bani pentru ulei, lapte, ouă şi zahăr. În schimb, cumpărăm mai multă carne. Chiar dacă ponderea alimentelor în coşul de consum a scăzut până la 31 %, faţă de alte ţări, încă plătim prea mult. În Polonia, de exemplu, doar 20 % din coşul de consum este pentru alimente, în timp ce în Bulgaria, procentul ajunge la 18 %. Mai bine stau cehii care alocă doar 16% pentru mâncare. În schimb, media Uniunii este de 15 %. Scădere a înregistrat şi ponderea bauturilor alcoolice şi al tutunului în coşul zilnic. De la 8,5 la 6,8 la sută. În cazul ţigărilor, scăderea a fost de 2,7 %.