Sari la conținut

Deşi s-a luat decizia peste capul autorităţilor locale, procedura birocratică prevede că până în 31 martie acestea să depună solicitarea de reprofilare  a spitalelor în cămine de bătrâni. Dacă refuză, ceea ce s-a şi întâmplat, sunt lăsate să se descurce, întrucât Casa de Asigurări de Sănătate reziliază din 1 aprilie contractele de finanţare.

Invesţii în zadar. La iniţiativa aleşilor liberali, şi Consiliul Local Săcele s-a reunit marţi seară în şedinţă extraordinară. În unanimitate, consilierii au votat împotriva deciziei guvernului. Aleşii locali din Săcele spun că în municipiu mai există două cămine pentru bătrâni, aşa că înfiinţarea încă unei unităţi de asistenţă socială este inoportună. În acelaşi timp, managerul Spitalului Municipal din Săcele, dr. Teodora Crăciun, a declarat că în perioada 2007-2010 spitalul a beneficiat de o investiţie în valoare de 27 de miliarde de lei vechi, fiind efectuale lucrări de reabilitare din subsol până la acoperiş. De asemenea, în perioada 2004-2010, investiţiile în aparatură s-au ridicat la 26 de miliarde de lei vechi, bani proveniţi de la bugetul de stat, bugetul local, dar şi din sponsorizări.

Soluţii. După şase proteste de stradă ale locuitorilor, Consiliul Local Codlea a aprobat luni seară o hotărâre prin care a respins propunerea de transformare a spitalului în azil de bătrâni. Viceprimarul PD-L Călin Ivan a declarat că vor fi analizate mai multe variante, astfel încât unitatea medicală să fie menţinută. El a menţionat că există şi posibilitatea ca unele spaţii să fie închiriate medicilor de familie sau societăţilor de profil medical, iar de la bugetul local să fie alocate o parte din fondurile necesare pentru funcţionarea unităţii medicale. Spitalul din Codlea oferă însă servicii medicale pentru 36.000 de locuitori din municipiu şi localităţile limitrofe. În ultimii trei ani, unitatea a fost renovată, modernizată şi s-au investit aici 23 de miliarde de lei vechi, din surse locale şi judeţene.

40 de km până la primul spital. Primarul oraşului Victoria, Gheorghe Cristian, consideră că normal ar fi fost să se analizeze situaţiile în teren, mai ales că oraşul mai are un cămin de bătrâni. El spune că va conserva clădirea. În Oraşul Victoria, cei mai mulţi dintre locuitori sunt trecuţi de 40 de ani, iar unii suferă de boli cronice. Dacă se desfiinţează spitalul de aici, oamenii trebuie să meargă 40 de kilometri, până în Făgăraş şi cum localitatea noastră este izolată, drumul până la cel mai apropiat spital este destul de greu de parcurs. În plus, la noi sunt patru unităţi chimice cu risc de explozie, iar dacă ne desfiinţează spitalul, cine ar putea asigura asistenţa medicală de urgenţă?"

Reamintim că Guvernul a aprobat în urmă cu câteva zile Programul de dezvoltare a reţelei de cămine pentru persoane vârstnice iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, care se va derula din fonduri puse la dispoziţia acestuia. Conform acestui program, căminele de bătrâni, 67 la număr ar urma să fie amenajate în imobilele în care acum funcţionează tot atâtea spitale. Din judeţul Braşov se află pe listă spitalele municipale din Săcele şi Codlea, precum şi Spitalul de Boli Cronice din Victoria.

Comentarii

Ultimă oră