Sari la conținut

Nu renuţaţi la friptura de porc, la fleică sau coaste la grătar. Autorităţile ne asigură că nu avem motive de îngrijorare. În România nu a intrat nici un gram de carne de porc infestată cu dioxină.  Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare linişteşte braşovenii şi dă asigurări că în judeţul nostru nu există nici un pericol.

Controale din decembrie. Aproape 250 de tone de carne de porc din Germania a intrat pe piaţa din judeţul Braşov în 2 depozite autorizate şi în 5 unităţi de procesare. „Vreau să atenţionez pe toată lumea că nu există nici un motiv de îngrijorare. În România nu e intrat nici un fel de cantitate de carne contaminată cu dioxină. ANSV a dispus controale şi monitorizări permanente în acestă privinţă. Acest lucru noi îl facem încă din luna decembrie", a declarat Dorin Enache director DVS Braşov. Că preparatele din carne de porc nu sunt infestate cu acestă substanţă reiese din documentele sanitar veterinare şi cele de comercializare, care atestă lipsa unui astfel de contaminant.

Pericol în 2008. „Reamintesc cazul din 2008 că este cel mai apropiat cu contaminare cu dioxină a cărnii de porc provenineţă Irlanda, moment în care s-au luat măsuri drastice de confiscare, de interzicere a importurilor, de retragere de pe piaţă, în momentul de faţă nu există o astfel de situaţie", a mai spus Dorin Enache.

Nu pot descoperi dioxina.  La ora actuală în România nu se pot face examene pentru depistarea dioxinei deşi există un laborator care poate efectua analizele pentru determinarea prezenţei substanţei în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Siguranţă a Alimentelor din Bucureşti. Cu toate acestea metodele de lucru sunt încă în procedura de acreditare şi autorizare. Cel mai apropiat laborator acreditat şi autorizat se află la Budapesta, în Ungaria.

Comentarii

Ultimă oră