Sari la conținut

Nici cu şpaga nu-ţi rezolvi problemele în România!

Un român care a fost  adoptat de Braşov se luptă cu statul de mai bine de 16 ani să îşi recâştige drepturile de rănit în revoluţie!

Cristian Moroșanu aproape că și-a pierdut viața în 23 decembrie 89, însă încurcăturile din dosarul său făcute de angajații instituțiilor, l-au adus în situația disperată de a da mită unui director PDL-ist pentru a beneficia de drepturile sale. Nici așa nu a funcționat! Până în 2010 bărbatului nu i s-a recunoscut nici măcar calitatea de revoluționar, iar acum instituțiile statului refuză să îi acorde despăgubirile, retroactiv.
Sesizat de această situație dramatică, președintele Agenției Județene pentru persoanele cu handicap Brașov, Sebastian Grapă, declară că revoluționarul Cristian Moroșanu va avea parte de tot sprijinul pentru a putea învinge sistemul.
Împuşcat în piept. Nici măcar nu avea 18 ani atunci când a venit revoluția peste noi. Era elev în anul doi la profesională și a hotărât că este cazul să lupte pentru libertate. Cristian Moroșanu a transportat răniții și mor-ţii de pe străzile Bucureștilor. În 23 decembrie 1989 a fost împușcat de milițieni. A primit patru gloanțe! Bărbatul a supraviețuit, colegul său care conducea ambulanță, nu. Mai mult mort decât viu, fără un plămân și fără patru coaste, Moroșanu a ajuns într-un final în Italia, unde a primit îngrijiri medicale și a fost repus pe picioare. În 94, i-au fost recunoscute meritele și timp de doar șase luni a primit drepturile de revoluționar rănit, după care n-a mai primit niciun ban pentru că certificatul său fusese vândut altcuiva.
16 ani pierduţi. George Costin, șeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, este cel care i-a pierdut documentul lui Moroșanu. Din 1994 și până în mai 2010, Moroșanu a bătut pe la toate ușile pentru a dovedi că a luptat la revoluție și că a fost victima acestui eveniment.
A luat şpagă şi nu l-a ajutat.  Fostul director al Casei de pensii și consilier local din partea PDL, Mihail Tarbă, este unul dintre funcționarii la care a ajuns Moroșanu să își caute dreptatea. Revolu-ţionarul spune că din disperare i-a dat chiar și spagă, pentru a-i rezolva problema.
„Şi am început să umblu pe la Casa de Pensii să îmi intru în drepturi și acolo am cunoscut pe cineva tot de la PDL. Mi s-a cerut şpagă și am dat, dar au continuat să mă plimbe. Nu mi-e frică și nu mi-e rușine să spun asta, dacă la 18 ani mi-am luat patru gloanțe, nu mi-e frică că o să tragă în mine. Mai mult de atât n-au ce să-mi facă!” a declarat  Cristian Moroșanu, rănit în revoluţie.  
Moroșanu cere ca drepturile sale  să-i fie recalculate și să îi fie acordate indemnizațiile restante, retroactiv. Revoluționarul nu își primește nici acum pensia, pentru că dosarul i se plimbă între Brașov și București. Bărbatul spune că va lupta pentru drepturile sale, așa cum a luptat la revoluție pentru libertate. A.L.

Comentarii

Ultimă oră