Sari la conținut

În ultimii ani, tot mai mulţi asistenţi maternali din judeţ au părăsit sistemul, nemulţumiţi de tăierile salariale ale Guvernului.

Veronica Pop e născută să fie mamă. Aproape toată viaţa şi-a dedicat-o copiilor. Are o fată şi un băiat care şi-au făcut deja un rost în viaţă, primind o educaţie ca la carte, iar acum femeia în vârstă de 47 de ani este asistent maternal şi are grijă de doi băieţi: Ovidiu şi Codruţ. Cel mai mic, în vârstă de 3 ani, nu stă nici o clipă fără ea, dar nici doamna Pop nu rezistă prea mult fără micuţ.
Banii nu ajung. Până acum a avut grijă de alţi 6 copii care au fost adoptaţi, dar niciodată nu s-a descurcat aşa greu cu banii. În urma tăierilor salariale ale Guvernului Boc, au fost afectaţi şi asistenţii maternali, angajaţi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului. „Mă gândesc să renunţ, dar e cam greu, adică e greu sufleteşte, că bănesc e uşor de renunţat. Sunt bani puţini, nu ne mai ajung, am pierdut cam 50% din venituri şi să creşti un copil cu 7 lei pe zi de mâncare nu e uşor”, ne-a spus Veronica Pop, asistent maternal.
O mie de lei pe lună. Ca asistent maternal câştigă o mie de lei lunar, dar nu sunt de ajuns. Noroc cu soţul, care munceşte de dimineaţa până seara pentru a completa veniturile casei. Veronica Pop adoră meseria, iar pe copii îi aseamănă cu nişte boboci de trandafiri.
Numărul asistenţilor maternali, în scădere. Şi alţi asistenţi maternali se plâng de banii insuficienţi. De aceea, tot mai mulţi au renunţat la această meserie. Dacă în 2008 în judeţ existau 222 de asistenţi maternali, în prezent sunt 170, ceea ce înseamnă o scădere destul de mare, spune conducerea DGASPC. „Salariile sunt foarte mici în asistenţa socială, deoarece Guvernul alocă foarte puţini bani. Se stabilesc conform unei grile toate salariile şi sunt foarte mici, cuprinse între 600 şi  1000 de lei”, a explicat Virginia Martin, director DGASPC Braşov.
Soluţii de criză. Una dintre măsurile luate de conducerea DGASPC este de creştere a numărului de locuri în plasament, în sistemul de protecţie: de exemplu, centrele de zi de la Budila şi Teliu se transformă în centre de plasament, adică se vor crea 25 de locuri pentru copiii care vin de la asistenţii maternali, dar care au mai mult de 5 ani. O altă măsură este de intensificare a activităţii de recrutare a acestei categorii de personal. La ora actuală există 10 posturi libere, iar cei interesaţi să se angajeze ca asistenţi maternali pot depune CV-uri la adresa Direcţiei,  pe strada Iuliu Maniu nr.6.

Comentarii

Ultimă oră