Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, i-a acuzat pe medicii de familie, care refuză să încheie contractele pe 2011, de şantaj şi i-a catalogat pe cei care dau multe medicamente compensate drept „incompetenţi”.
Riscă să falimenteze. Medicii de familie au anunţat din februarie că nu vor semna noile contracte cu CNAS. Doctorii şi-au anunţat pacienţii, printr-un mesaj afişat pe uşile cabinetelor, că din 1 aprilie nu îi mai pot îngriji cum ar fi nevoie, pentru că nu pot semna contractul pe 2011 care îi obligă să aleagă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu, sau să ceară coplată. Medicii spun că sumele alocate pentru 2011 sunt insuficiente şi că, dacă ar accepta noile prevederi, şi-ar semna practic falimentul cabinetelor. Ei spun că veniturile le sunt diminuate de două ori, prin restrângerea surselor – pentru că serviciile sunt limitate şi prost plătite – dar şi prin cheltuieli făcute pe spezelor doctorilor, cum ar fi informatizarea sistemului. Ei au ameninţat că vor trece în sistemul privat sau vor emigra în masă.
Orice consultaţie va fi contracost. Noile acte cu CNAS, prin casele judeţene, ar trebui semnate la începutul lunii aprilie. Dacă medicii de familie nu vor semna contractele şi nu vor mai lucra în sistemul de asigurări sociale de sănătate, bolnavii vor rămâne fără medicamente compensate, analize gratuite şi bilete de trimitere la spital. Pentru orice consultaţie, chiar şi asiguraţii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 20 şi 50 de lei, cât costă în prezent la privat.
Vor fi înlocuiţi. De cealaltă parte, şeful CNAS a declarat că şantajul şi presiunile făcute de medicii de familie sunt incorecte, iar cei care nu vor semna contractele nu vor mai intra în sistemul de asigurări. „Medicii de familie au solicitat o creştere a sumelor care să meargă către ei cu 30%, ceea ce ar însemna că ar fi fost mai bine plătiţi decât medicii specialişti. Cei care nu vor să mai semneze nu mai intră în contract de asigurări cu casele. Există posibilitatea ca aceştia să fie înlocuiţi cu medici tineri sau cu specialişti”, a afirmat dr. Duţă. Preşedintele CNAS a mai precizat că, în timp ce bugetele spitalelor au scăzut cu 10%, bugetul pentru medicii de familie a rămas acelaşi.