Unul din marile avantaje ale avansului tehnologic și științific este că, în orice domeniu, apar noi tehnici și forme de lucru care îmbunătățesc rezultatele finale și economisesc timp și efort.
Așa se face, de exemplu, că aerograful a ușurat munca într-o sumedenie de domenii, de la arte plastice la industria auto și de la decorațiuni textile până la machiaj, pentru a enumera doar câteva.
În domeniul make-up-ului, mai ales, aerograful a dobândit în ultimii ani o mare popularitate. În multe tehnici de machiaj se folosește azi aerograful, atât în body-paint, în face-painting, dar și în machiajul tradițional.
Instrumentele și produsele care există în ziua de azi permit realizarea de munci foarte precise, realiste și impresionante. Un aerograf, în mâinile unui make-up artist abil și priceput, poate face minuni. Cu un aerograf se pot realiza și cosplay-uri foarte realiste, cu puțin simț artistic.
Machiajul cu aerograful, așa cum îi indică și numele, presupune folosirea unei tehnici cunoscute, care, deși are o vechime de câteva zeci de ani, a intrat de curând și în acest domeniu, care presupune machiajul pielii sau corpului fără a-l atinge, iar singurul „vehicul” existent este aerul. Daca vei cauta aerograf, eMAG iti vine in ajutor cu o gama variata de produse.
Putem spune că acest tip de machiaj se cunoaște azi ca fiind un machiaj de „înaltă definiție”, dat fiind că este o formă de perfecționare la maximum a machiajului.
Mai întâi, ce este un aerograf? Este vorba de un instrument pneumatic, care funcționează, deci, cu aer comprimat, care permite o „ploaie” de particule fine de vopsea, lac sau, în cazul în care ne interesează, machiaj. Aerograful folosește aer comprimat la viteze foarte mari, pentru a sufla respectivul lichid dintr-un rezervor. Cantitatea de culoare poate fi reglată printr-un fel de „trăgaci” care retrage sau scoate și mai mult în afară un ac de control.
Acest instrument se folosește și în pictură, în industria auto, body-painting, face-painting și arta tatuajelor, printre altele.
În ceea ce privește tipurile de aerograf, putem vorbi de două categorii diferite, una dintre ele fiind mai potrivită pentru subiectul abordat: aplicarea vopselei sau a machiajului pe pielea unei persoane. Acest tip de aerograf constă, pe de o parte, dintr-un crein care îndeplinește funcțiile unui atomizor și care va fi responsabil de transformarea produsului pe care dorim să-l aplicăm, într-o ploaie foarte fină, de picături microscopice, iar pe de altă parte, dintr-un recipient mic, care conține vopseaua sau machiajul folosit.
Acest tip de aerograf ne permite să lucrăm confortabil la scară mică, grație manevrabilității și preciziei sale, astfel încât, cu ajutorul său, putem reprezenta cele mai mici detalii ale unei texturi sau imagini. Celălalt tip de aerograf existent este un instrument mult mai mare și mai greu, axat pe domeniul industrial.
Funcționarea aerografului este destul de simplă, fiind vorba de expulzarea vopselei sau machiajului printr-o mică deschidere, prin acțiunea aerului comprimat. Pentru a expulza lichidul, trebuie apăsată o pârghie sau un declanșator, astfel încât, cu cât se exercită o mai mare presiune, cu atât lichidul va fi expulzat mai puternic.
Diferențele dintre aerografe se centrează pe controlul pe care îl exercităm asupra fluxului de aer, cât și asupra fluxului de vopsea. Astfel, există aerografe care permit doar controlarea fluxului de aer, dar și aerografe care permit controlul ambelor fluxuri. Acestea din urmă se numesc aerografe cu dublă acțiune. Și acestea sunt cele utilizate în industria make-up-ului, întrucât este un domeniu în care este necesară multă precizie în aplicarea machiajului.
Spre deosebire de machiajul tradițional, aplicat cu bureți sau pensule, aerograful poate fi utilizat de mai multe persoane, întrucât nu atinge pielea deci câștigă la capitolul igienă.
Aerograful a fost inventtat în 1893 de pictorul Charles L. Burdick, ca soluție de aplicare a diferitelor straturi de vopsea fără ca tonalitatea aplicată în primul moment să fie afectată.
În anii care au urmat, evident, aerograful a beneficiat de mai multe schimbări și îmbunătățiri, dar în esență sistemul de funcționare al aerografului continuă să fie același.
Inițial, machiajul cu aerograf s-a realizat la Hollywood, de exemplu în filmul Ben Hur, din 1925. Aerograful a permis aplicarea machiajului asupra tuturor actorilor într-un mod rapid și practic. Din anii 70, însă, aerograful a fost folosit tot mai frecvent în lumea cinematografiei și, încet, încet, și în afara acesteia. Una dintre formele de schimbare a culorii pielii este pictând-o și, pentru asta, nimic mai potrivit decât un aerograf.
În ziua de azi, machiajul cu aerograf este o tehnică folosită în diverse situații, grație avantajelor oferite. Alt motiv este că această tehnică se găsește în cel mai bun moment al său, dat fiind că industria make-up a proliferat în ultimii ani. Acesta nu trebuie reaplicat după câteva ore și este rezistent la apă, spre deosebire de machiajul clasic.