Sari la conținut

Locuitorii din Brașov au oportunitatea să contribuie direct la progresul orașului lor

Sursă foto: Primăria Brașov

Am lansat etapa de propuneri de proiecte în cadrul inițiativei de bugetare participativă. Chiar și cei mai tineri membri ai comunității, cu vârsta de peste 14 ani, au posibilitatea să propună proiecte și să voteze pentru cele  pe care le consideră semnificative.

Primăria Municipiului Brașov a inaugurat astăzi Programul de Bugetare Participativă 2024, cu scopul de a transforma Brașovul într-un oraș ecologic, dinamic și coeziv, concentrându-se pe comunitate. Acest program oferă cetățenilor oportunitatea de a propune și alege proiecte pe care administrația locală trebuie să le implementeze începând cu acest an. O sumă totală de 2 milioane de lei a fost alocată pentru finanțarea proiectelor propuse și votate de locuitorii Brașovului, fiecare categorie beneficiind de 500.000 de lei pentru proiectul câștigător.

Primarul Allen Coliban a subliniat importanța Bugetării Participative, afirmând că este un instrument esențial pentru implicarea directă a cetățenilor în gestionarea orașului. Procesul constă în două etape fundamentale: propunerea proiectelor și votarea acestora. Începând de astăzi, cetățenii sunt încurajați să vină cu propuneri, iar începând cu data de 9 aprilie, sunt invitați să voteze proiectele pe care le consideră prioritare. Primăria își propune să încurajeze și implicarea tinerilor brașoveni în dezvoltarea orașului lor, încurajându-i să vină cu idei și să participe la procesul de votare.

Procesul de Bugetare Participativă implică o serie de etape, începând cu propunerea proiectelor pe cele patru domenii prioritare: "Orașul Mobil", "Orașul Verde", "Orașul Relaxat" și "Orașul Comunităților". O comisie formată din specialiști din primărie, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și experți independenți va analiza tehnic, legal și financiar propunerile. Proiectele considerate eligibile vor fi supuse votului cetățenilor, care vor putea alege un proiect pentru fiecare domeniu prioritar.

Calendarul programului de bugetare participativă:

  • 25.03.2024 – 08.04.2024 – Înscrierea ideilor în platformă
  • 09.04.2024 – 22.04.2024 – Evaluarea proiectelor
  • 23.04.2024 – 29.04.2024 – Clarificări proiecte
  • 30.04.2024 – 13.05.2024 – Evaluare modificări
  • 14.05.2024 – 28.05.2024 – Votare
  • 29.05.2024 – Anunț propuneri câștigătoare

Domeniile propuse, conform proiectului de regulament:

  1. Orașul mobil – 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.

Exemple: amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.

  • Orașul verde – 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi – transformarea celor existente sau identificare altora ce pot fi amenajate. Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională: spațiu verde, de recreere și de joacă.
  • Orașul relaxat – 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.

Exemple: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.

  • Orașul comunităților – 500.000 de lei.

infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală

infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.

infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative – skatepark, spații pentru street workout – și a creării de  spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.

Primăria invită membrii societății civile și/sau experții independenți să se alăture Comisiei responsabile cu evaluarea tehnică, legală și financiară a proiectelor depuse de către locuitorii Brașovului.

Comisia pentru Bugetare Participativă este compusă din specialiști din diverse departamente ale Primăriei Municipiului Brașov, primarul Municipiului Brașov, consilieri locali, precum și reprezentanți ai societății civile din Brașov și experți independenți.

Data limită pentru depunerea dosarelor de intenție este 3 aprilie.

Vă reamintim că în programul de bugetare participativă de anul trecut au fost votate de brașoveni 4 proiecte, câte unul pe fiecare categorie, la care s-au adăugat alte două, având în vedere că bugetul programului a permis acest lucru.

Categoria Orașul mobil

– ,,Reducerea vitezei de circulație a mașinilor” – va fi implementat în acest an prin achiziția unui sistem de radare, cu afișaj al vitezei;

– ,,Strada liberă” din cartierul Bartolomeu. Proiectul a fost implementat anul trecut, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, pe strada Bobului.

Categoria Orașul verde

– ,,Intersecția verde” –  este propusă pentru amenajare în acest an, în funcție de lucrările de sistematizare a circulației care se vor realiza;

-,,Amenajare perdea verde pe str. 13 Decembrie”, între străzile Nicolae Labiș și Ștefan Baciu – proiectul a fost implementat anul trecut. Au fost plantați 14 arbori Tilia platyphyllos și 6 arbori Betula pendula.

Categoria Orașul relaxat

– ,,Un instrument muzical în fiecare școală” – proiectul va fi implementat în acest an, fondurile fiind prevăzute în bugetul local, iar documentația de achiziție aproape finalizată. În funcție de solicitările școlilor, vor fi furnizate unul sau mai multe instrumente muzicale, valoarea achiziției alocată pentru fiecare școală fiind de 5.000 de lei.

Categoria Orașul comunităților

– ,,Centrul interactiv de Știință și artă pentru copii” – va fi implementat în acest an de Centrul cultural Apollonia.

Comentarii