Săptămâna trecută, poliţiştii şi jandarmii au organizat descinderi în 42 de apartamente ale membrilor a două grupări, asupra cărora plana suspiciunea că se ocupă cu licitaţii fictive pe internet, având beneficii de sute de mii de euro.
Prinşi în timp ce organizau lovituri. În urma descinderilor, 25 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT, pentru audieri. Unii indivizi au fost surprinşi chiar în timp ce îşi pregăteau noi lovituri on-line. În urma cercetărilor, anchetatorii au ajuns la concluzia că împreună, cele două grupări, având în componenţă peste 80 de membri, erau specializate în fraude informatice şi licitaţii frauduloase pe internet.
Apartamente şi maşini de lux. Pe lângă Bucureşti, Vâlcea, Olt, Dolj, Sibiu, grupările acţionau şi în Braşov. Victimele şi le găseau din alte ţări: Italia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi Cehia. În perioada 2008 - martie 2011, membrii grupărilor infracţionale postau de licitaţii fictive pe diferite site-uri, unde au atras sute de cetăţeni străini, în urma cărora au dobândit sume mari de bani, de peste 300.000 de euro. Cu banii obţinuţi au achiziţionat apartamente şi automobile de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup.
Ce s-a confiscat. În judeţul Braşov a fost făcută o percheziţie în comuna Bran. Lista probelor ridicate pentru cercetări din toate cele 42 de locaţii cuprinde 23 de laptopuri, 102 telefoane mobile, 4 unităţi centrale, 18 hard-disk-uri, 13 modemuri, 93 cartele SIM, 22 de carduri, 65 de carduri bancare contrafăcute, 29 de memory stick-uri, 1008 CD-uri şi DVD-uri, 12.000 de lei şi 14.410 de euro, 16 mahmudele din aur şi aproximativ un kilogram de bijuterii din acelaşi metal preţios, 5 ceasuri - mărci de lux, două săbii tip ninja, precum şi alte documente şi înscrisuri.
Sechestru asigurator. Pentru recuperarea prejudiciului, s-a pus sechestru asigurator pe cinci autoturisme de lux proprietate personală, folosite de suspecţi. În cauză sunt învinuite până în prezent 61 de persoane pentru multiple infracţiuni, precum criminalitate informatică, respectiv acces fără drept la sisteme informatice, deţinere fără drept a unei parole, cod de acces sau data informatică, fraudă informatică, înşelăciune calificată în convenţii, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.