Miercuri, se sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie.
La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă.
Onomastică pentru 3.498 de braşoveni. Statisticile existente la nivel naţional arată că, din totalul celor aproximativ 22 milioane de români, peste 120.000 de persoane (cca 0,55%) poartă numele Sfântului Ilie. Multe biserici, de la oraşe sau de la sate au hramul Sf. Ilie. 3.498 de braşoveni îşi serbează astăzi onomastica. Conform bazei de date a Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov, în judeţul Braşov îşi sărbătoresc ziua onomastică 3.363 bărbaţi cu numele Ilie, Iliuţă, Ilior, şi 135 femei cu numele Ilinca, Ilioara, Ilia.
Istoria lui Ilie. Sfântul şi marele Proroc Ilie era de origine din Tesvi în Galaad, din tribul lui Aaron, şi a fost preot. Se spune că la naşterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. A trăit în Regatul de Nord, în timpul domiei lui Ahab. Regele s-a căsătorit cu o principesă păgână, Isabela, care l-a ademenit să se închine idolilor Baal şi Astarte.
A luptat pentru dreapta credinţă. Sfântul şi Marele Prooroc Ilie a purtat o aprigă luptă pentru dreapta credinţă, stârnind o secetă groaznică. Ajuns prin râvna sa pe culmea cea mai de sus a virtuţii, Sf. Prooroc Ilie nu a trecut la cele veşnice, ci a fost ridicat la cer pe o căruţă de foc trasă de cai. În tradiţia populară, este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Carul de foc. Oamenii cred că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruţa lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu şi mereu în slujba binelui. Dreptatea şi autoritatea precumpănesc în raport cu alte virtuţi ale sfinţilor Noului Testament. Fiind unul dintre Profeţii evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaşte sub numele de Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul.