Executivul Consiliului Judeţean Braşov propune aleşilor judeţeni aprobarea achiziţiei unei jumătăţi din Bastionul Graft cu suma de 150.650 de euro, după ce întreaga clădire a fost evaluată la suma de 301.300 de euro, se arată într-un referat de fundamentare a hotărârii de Consiliu Judeţean.
Judeţul Braşov a demarat în urmă cu aproape 10 ani un amplu program de modernizare a zonei istorice din Centrul Vechi al Braşovului, precum şi de introducere a zonei în circuitul turistic. Deja jumătate din clădirea care constituie Bastionul Graft, parte care aparţinea statului român şi în administrarea CJ Braşov, a fost modernizată, fiind amenajat un muzeu şi o cafenea.
Jumătate de bastion e proprietate privată. Proprietara celei de-a doua jumătăţi, Marion Zentner, cetăţean german, a încercat să vândă clădirea în urmă cu şase ani, dar Curtea de Apel Braşov a declarat contractul de vânzare-cumpărare nul, după ce imobilul, redobândit în 2001 prin Legea 10/2001, privind retrocedarea în natură, nu a putut fi partajat.
Bastionul Graft din Braşov sau Bastionul Poartă, cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit între anii 1515 - 1521, apărat şi întreţinut pe costurile breslei şelarilor, fiind menit să facă legătura între oştenii din cetate şi Turnul Alb. Poziţia sa, aflată aproape la mijlocul laturii de nord-vest a cetăţii Braşovului, a făcut ca bastionul să sporească posibilităţile de apărare a acelei zone.
Punte peste “Spurcata”. În secolul al XVI-lea, zidul de nord-vest al cetăţii a fost dublat de încă un zid exterior. Tot atunci au fost captate apele care veneau din Şchei într-un canal (pe germană Graft), care curgea la poalele zidului nou construit. Bastionul Graft a fost proiectat aşadar ca o punte peste canal. El avea la bază o grosime de circa 4 metri şi era structurat pe două etaje şi un pod, dotate cu goluri de tragere şi guri de păcură păstrate până astăzi. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta până în dreptul intrării în Turnul Alb de unde apărătorii coborau o scară pentru a permite intrarea în turn.
Redat circuitului turistic. Renovat în 2004 - 2005, înăuntrul bastionului s-a amenajat o secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov cu tematica „Meşteşugarii din Braşov - apărători ai cetăţii" şi un magazin de produse meşteşugăreşti, desfiinţat mai apoi. Expoziţia, aflată la etajul al doilea al bastionului, cuprinde arme, armuri şi muniţii utilizate la apărarea cetăţii, panouri informative cu facsimile din documente şi fotografii/litografii ale fortificaţiilor medievale ale Braşovului. De asemenea, a fost refăcut şi traseul către Turnul Alb, printr-o serie de trepte ce urcă pieptiş panta dealului Warthe.