Sari la conținut

Premium Aerotec a inaugurat ieri o investiţie de 40 de milioane de euro la Ghimbav. Aceasta a fost doar cea de-a doua fază a construcţiei fabricii din judeţul Braşov, urmând ca a treia etapă să fie finalizată la sfârşitul lui 2012.


Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la inaugurarea fabricii Premium Aerotec de la Ghimbav că Guvernul României va acorda investitorilor germani un ajutor de stat de 19 milioane de euro. Potrivit acestuia, până în prezent s-a acordat ca ajutor de stat o sumă de „4 - 5 milioane de euro", urmând ca restul să fie alocate pe parcursul continuării investiţiilor. Boc a mai declarat că Guvernul României este în grafic cu „toate obligaţiile asumate în vederea acordării ajutorului de stat conform normelor naţionale şi europene pentru derularea unei asemenea investiţii".
Vor să ajungă la 1000 de angajaţi. Compania Premium Aerotec, divizie a grupului EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), a investit până în prezent 40 de milioane de euro, finalizând cea de-a doua fază de construcţie a fabricii de la Ghimbav. Investiţiile vor continua cu o a treia etapă, care va fi finalizată la sfârşitul lui 2012. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului EADS, Louis Gallois, a declarat că îşi doreşte ca concernul pe care îl conduce să ajungă la 1.000 de angajaţi, având în vedere că deja are aproximativ 260 de angajaţi la Premium Aerotec şi circa 170 la Eurocopter România. „Suntem încântaţi că putem susţine România în dezvoltarea sectorului său aeronautic prin localizarea Premium Aerotec şi a altor filiale EADS, ca de exemplu Eurocopter, aici, în Braşov. EADS îşi extinde astfel prezenţa în mediul industrial din România, prezenţă care s-a făcut simţită deja prin proiecte importante cum ar fi proiectul privind securitatea frontierelor. Această nouă unitate va deveni o parte importantă a lanţului de furnizori ai grupului EADS şi va contribui la creşterea competitivităţii industriei aeronautice europene", a spus Gallois.
Avion cu piese de la Ghimbav, în curând. Gunther Butschek, directorul tehnic al Premium Aerotec, a anunţat că în curând îşi va lua pentru prima dată zborul primul avion care a fost construit cu piese produse la Ghimbav. „Acest avion va fi livrat companiei Air Berlin. Dar în viitor, vom livra avioane cu piese produse aici şi în Franţa sau în China", a mai spus sursa citată. De asemenea, acesta a precizat că prin finalizarea celei de-a doua etape din dezvoltarea fabricii de la Ghimbav vor putea fi livrate 8 - 12 avioane pe lună, nu doar două, cum se întâmplă în prezent.
Pentru Airbus. Noua unitate va fi axată pe producţia şi asamblarea componentelor metalice pentru toate programele de serie Airbus (familia A320, A33, A380). Producţia a început în decembrie 2010, la finalizarea primei faze de construcţie. Fabrica de la Ghimbav este construită pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi. Faza de dezvoltare treptată a producţiei va continua până la sfârşitul anului 2012, iar din acel moment peste 500 de persoane vor fi angajate.

Cine e Aerotec. La nivel internaţional, Premium Aerotec are peste 7.000 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 miliarde euro în 2010. Activitatea de bază o constituie dezvoltarea şi producerea de structuri compozite aerospaţiale din metal şi fibre de carbon, precum şi a dispozitivelor şi sistemelor de fabricaţie aferente. Compania are unităţi de producţie la Augsburg, Bremen, Nordenham şi Varel în Germania şi la Ghimbav, în judeţul Braşov. Grupul EADS mai este prezent în România prin producătorul de elicoptere Eurocopter (deţinut în proporţie de 49% de către IAR Braşov) şi prin Cassidian, companie care a dezvoltat proiectul de securitate a frontierelor. În 2010, grupul EADS (compus din diviziile Airbus, Astrium, Cassidian şi Eurocopter) a generat venituri de 45,8 miliarde de euro cu un număr de 122.000 de salariaţi.

"Pentru mine Premium Aerotec este o investiţie importantă. Această construcţie este făcută lângă primul meu loc de muncă. Toată viaţă mea de inginer s-a desfăşurat la 200 de metri de această fabrică. Cei care au avut ideea să vină să investească la Braşov au făcut foarte bine. Deoarece Braşovul are o tradiţie pe linie de construcţii aeronauatice. Să nu uităm că la doi kilometri de locul unde s-a construit Aerotec acum câţiva zeci de ani funcţiona a patra fabrică de avioane de vânătoare din lume. Este vorba de IAR Braşov, unde s-au produs mii de avioane care au fost utilizate în ce de-al doilea război mondial."  Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean

Comentarii

Ultimă oră