Sari la conținut

INS: Managerii estimează scăderi în comerţ şi construcţii

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada ianuarie - martie 2012 relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii, scădere moderată în comerţul cu amănuntul şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, informează luni Institutul Naţional de Statistică (INS).
În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2012, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume: fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural +40%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +21%). De asemenea, pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).
Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2012, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -21%). Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -23%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +4%).
În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -6%) şi a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural -6%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere (sold conjunctural -16%).

Comentarii

Ultimă oră