Sari la conținut

Inginerii financiare la Casa de Pensii Braşov

Modul cum a fost cheltuit banul public de către fostul şef al CJP Braşov, Mihail Tarbă, ar trebui să intre în atenţia DNA sau măcar a Curţii de Conturi Braşov.

În  2010, după numirea  ilegală a lui Mihail Tarbă în fruntea CJP Braşov, conducerea Casei Naţionale de Pensii (CNP) a alocat fonduri pentru instalarea a trei centrale termice şi a instalaţiilor aferente la  Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, situat la Etajul I  de la Policlinica Astra.
Acest serviciu, aflat în subordinea Casei de Pensii Judeţene, deţine în Policlinică, conform organigramei, patru cabinete operative şi un cabinet al şefului de serviciu.
Fără licitaţie. Pentru instalaţia de încălzire a celor cinci cabinete de expertiză medicală, CNP a  alocat din bugetul asigurărilor sociale suma de 200 milioane lei vechi, suficientă dacă ţinem seama de numărul camerelor care trebuie încălzite şi de preţurile de piaţă la acea vreme. Fără a respecta legea, care prevede că lucrările publice se acordă prin licitaţie, la începutul lunii decembrie 2011, Tarbă, director executiv la CJP Braşov,  „contacteaza personal“ (citat din adresa nr. 16027/ 11.11.2011 a firmei Intendo Instal SRL) şi solicită demararea lucrărilor. Firma demarează  lucrările şi execută, cel puţin în scripte, în prima etapă, trei separări la instalaţia de gaz, montează ţevile şi radiatoarele.
Însă, după câteva zile, şeful Serviciului expertiză medicală, dr. Valentin Năstase, cu de la sine putere, a modificat devizul. Astfel, el a dispus modificarea dimensiunilor tuturor radiatoarelor faţă de cele prevăzute iniţial, cerând altele mai mari, precum şi motarea de radiatoare în arhivă. Sub pretextul că nu sunt suficienţi bani, firma nu montează şi centralele termice prevăzute în deviz, solicitând sume de bani suplimentare pentru achiziţionarea centralelor. Deci, pentru câteva radiatoare şi ţeava aferentă acestora, în câteva zile de muncă, firma în cauză a încasat 200 de milioane de lei vechi. Şi, cum iarna era în toi, Tarbă şi Năstase propun firmei să monteze două centrale second-hand puse la dispoziţie (??) de Casa de Pensii.
Justificări dubioase. Casa Judeţeană de Pensii Braşov, însă, nu putea să raporteze la Bucureşti că a cheltuit banii de investiţii şi tot nu există căldură la Serviciul de expertiză. Din această cauză, fabricarea de acte justificative începe să scoată la iveală toată această inginerie financiară. Cităm în continuare din adresa nr. 16027/2011 a firmei Intendo Instal SRL: „La data de 16.12.2010 ni s-a solicitat devizul final pentru predarea lucrării şi efectuarea plăţii aferente în 2010. La predarea acestuia, întrucât în deviz nu figura nicio centrală – numai radiatoare, ţevi şi fitinguri – am fost rugaţi de către doamna Gabriela Lungu să înlocuim materialele din deviz şi să trecem în deviz contravaloarea a 2 centrale noi – pentru cele 2 centrale second-hand montate deja. Aşadar, ca să realizăm această înlocuire în documente, am scos din deviz radiatoarele şi o parte din ţeava din cabinetul de la parter al dr. Năstase Valentin“, scrie negru pe alb patronul firmei, incurcând  lucrurile intenţionat, în ideea de a mai încasa ceva bani de la Casa Judeţeană de Pensii în anul următor, 2011, asa cum îi promisese Tarba.

Comentarii

Ultimă oră