Apare un nou motiv de îngrijorare la nivel european. Parlamentul European le-a cerut specialiştilor din toate ţările să studieze pe parcursul unui an întreg dacă Aspartamul prezintă riscuri asupra sănătăţii. Este vorba despre un îndulcitor folosit pe scară largă în industria sucurilor, dulciurilor, gemurilor şi sosurilor despre care se presupune că ar putea avea şi efecte cancerigene. Deocamdată, aditivul de 200 de ori mai dulce decât zahărul este aprobat şi se consumă cât se poate de legal peste tot în lume. Sarcina de reevaluare a produsului numit "Aspartam" revine Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor. Asta după ce E 951, adică cel mai popular îndulcitor, a stârnit dezbateri aprinse în lumea medicală şi ştiinţifică. Se pare că anumite studii făcute pe şoareci au arătat că aditivul ar putea fi şi cancerigen. Până una alta, aspartamul rămâne un îndulcitor acceptat şi nepericulos folosit pe scară largă în industria alimentară.