Sari la conținut

Începe stagiunea concertelor estivale la Biserica Neagră

Marţi de la ora 18:00, se va deschide a  59-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră.

Pentru concertul de deschidere a stagiunii din acest an organiştii braşoveni Paul Cristian, Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt, au pregătit un program special ce va fi interpretat la trei instrumente istorice: orga Buchholz, orga Hesse şi proaspăt reastaurata orgă din Buneşti ce se găseşte în acest moment în Biserica Neagră.

Restaurare din banii de concerte. Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România propune publicului braşovean şi turiştilor, în stagiunea anului 2011, un număr de 33 de concerte ce vor avea loc în perioada 7 iunie -  27 septembrie. Programul concertelor păstrează formatul ultimilor ani: în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august. Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 6 lei. Doi lei din fiecare bilet vândut vor merge direct în fondul ce are ca scop susţinerea activităţii de restaurare a orgilor istorice.


Comori în Biserica Neagră. Trei orgi, printre care şi una dintre cele mai vechi din România, vor fi găzduite temporar în Biserica Neagră. În premieră, orga din Buneşti, reabilitată complet, va putea fi chiar auzită vara acesta cu ocazia celei de-a 59-a stagiuni a concertelor de orgă, care începe marţi. Este mică în comparaţie cu orga din Biserica Neagră. Are doar 580 de tuburi, comparativ cu sora mult mai mare ce deţine 4000, dar e la fel de puternică. O adevărată capodoperă ce va ajunge în Biserica Sfântul Martin de pe Dealul Cetăţii.


Salvarea a durat un an. Exista riscul ca părţi din Biserica Evanghelică din Buneşti să se prăbuşească peste această bijuterie veche de sute de ani. Orga de la Buneşti a fost restaurată cu multă migală în Atelierul de Orgi şi Tâmplărie din Hărman. Salvarea ei a durat un an şi a costat zeci de mii de euro. Nu la fel de norocoasă a fost şi sora ei geamănă de la biserica din Telişoara, care din păcate a fost vandalizată în urmă cu câţiva ani. Situaţia este critică, pentru că sunt mult mai multe biserici care au nevoie de reparaţii capitale, cum ar fi la Prejmer, Hărman şi Rupea, dar fondurile sunt insuficiente, iar sponsorii care să investească în reabilitarea acestor instrumente, prea puţini.


Câteva şanse. Totuşi, s-au găsit fondurile necesare salvării Orgii de la Buneşti, dar şi a altor două comori. Instrumentul datează din 1837, iar reparaţia lui va costa 35.000 de euro. Tot cam atâţia bani va costa şi refacerea unuia dintre cele mai vechi instrumente din România de această mărime. Vestea cea bună este că până acum s-au strâns 17.000 de euro.

Comentarii

Ultimă oră