Sari la conținut

Începând de luni, „Săptămâna Comediei” aduce zâmbete la Brașov

Sursă foto: Primăria Brașov

Începând de luni, 1 iulie, se desfășoară "Săptămâna comediei", cel mai important eveniment dedicat teatrului de comedie. Timp de șapte zile, brașovenii și turiștii vor avea parte de spectacole de teatru, proiecții de filme, concerte și ateliere pentru copii, toate având ca scop principal aducerea zâmbetelor pe fețele participanților. Evenimentele vor avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu, în parcul Nicolae Titulescu și, pentru prima dată, în cartierul Coresi.

"Săptămâna comediei" este organizată de Asociația Culturală Fanzin, cu sprijinul Teatrului Sică Alexandrescu, și este finanțată de Primăria Brașov prin Ghidul cultural.

„Ca în fiecare an, dorim să aducem noutăți. Pe lângă tradiționalele spectacole de teatru desfășurate la Teatrul Sică Alexandrescu, anul trecut am extins evenimentele și în Parcul Central Nicolae Titulescu, iar anul acesta vom activa și zona Coresi. Aici, pe zona pietonală și în campus, vom avea spectacole pentru copii și o zonă de cinema. Vor fi șapte spectacole de teatru în premieră la Brașov. Cinci dintre acestea vor concura în cadrul festivalului, care acordă cinci premii: pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și Premiul juriului. În prima și ultima zi, în seara de gală, vor avea loc spectacole în afara concursului. Recomand cu căldură toate spectacolele, deoarece sunt prezentate în premieră la Brașov. Vom avea prezența unor mari companii de teatru din România, precum Bulandra, Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din Timișoara. Printre actori se numără Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Florin Piersic Junior și Andi Vasluianu. Programul complet se găsește pe saptamanacomediei.ro, iar biletele sunt disponibile atât la casieria teatrului, cât și online, pe biletebrasov.ro. Sperăm să ne vedem atât la teatru, cât și în cele două zone ale festivalului, în Parcul Central și în zona Coresi,” a declarat Marian Gîlea, reprezentantul Asociației Fanzin.

Săptămâna Comediei vine cu numeroase noutăți la această ediție, inclusiv o competiție de teatru în care sunt înscrise cinci dintre cele șapte piese prezentate în cadrul evenimentului.

Între 5 și 7 iulie, Parcul Nicolae Titulescu și pietonalul din cartierul Coresi se transformă în scene pentru activități în aer liber. Aici vor avea loc concerte, spectacole de teatru și de improvizație, proiecții de filme și ateliere pentru copii.

„În Parcul Central, în weekendul 5-7 iulie, avem concerte cu trupa brașoveană Conexiuni, Sarmalele Reci, Partizan și Ada Milea. Cred că oamenii își doresc să vină la spectacole de comedie. De câțiva ani, am extins festivalul pentru a include muzică, spectacole în aer liber și cinema. Este o sărbătoare a Brașovului, exact așa cum am conceput-o acum 12 ani, și îi așteptăm pe brașoveni și turiști să vină la festival”, a declarat Marian Gîlea, președintele Asociației Fanzin.

În competiția de teatru vor participa cinci spectacole:

„Ultima oră” de la Teatrul Nottara (2 iulie)

„A fi sau a nu fi” de la Teatrul de Comedie (3 iulie)

„30+” de la Teatrul Metropolis (4 iulie)

„Interesul General” de la Teatrul Dramaturgilor Români (5 iulie)

„Family.exe” de la Teatrul Bulandra (6 iulie)

Lor li se adaugă spectacolele din prima și ultima zi a festivalului, care sunt în afara concursului:

„Genul programului: Comedie” de la Teatrul Total (1 iulie)

„Romanian Psycho” de la Teatrul Național Timișoara (7 iulie)

Un juriu de profesioniști în arta dramaturgică va acorda cinci premii: Cel mai bun Actor, Cea mai bună Actriță, Premiul pentru Regie, Premiul pentru Scenariu și Premiul Special al Juriului.

Membrii juriului sunt teatrologul și criticul de teatru Maria Zărnescu (președintele juriului), scenograful și ilustratorul Bianca Veșteman, regizorul de teatru Horia Suru, actorul și managerul Teatrului Sică Alexandrescu Dan Cogălniceanu și consultantul artistic, jurnalistul și analistul de pop culture Ioan Big.

„În niciun an activitatea juriului nu a fost ușoară, de aceea am solicitat creșterea numărului membrilor juriului de la trei la cinci. Este o sarcină dificilă, iar noi am dorit să fim cât mai corecți și obiectivi pentru a evita orice suspiciune în acordarea premiilor. De aceea, Teatrul Sică Alexandrescu nu va participa în competiție ca instituție de cultură”, a subliniat Dan Cogălniceanu, directorul TSA.

Programul complet al festivalului, inclusiv evenimentele din Parcul Nicolae Titulescu și cele de pe pietonalul din cartierul Coresi, poate fi consultat pe www.saptamanacomediei.ro. Biletele sunt disponibile la casieria teatrului și online pe www.biletebrasov.ro.

Sursă foto: Primăria Brașov
Sursă foto: Primăria Brașov
Sursă foto: Primăria Brașov
Sursă foto: Primăria Brașov
Sursă foto: Primăria Brașov
Sursă foto: Primăria Brașov
Sursă foto: Primăria Brașov
Sursă foto: Primăria Brașov

Comentarii

Ultimă oră