Membrii grupului de evaluare Schengen decid, astăzi, dacă adopta rapoartele tehnice privind România şi Bulgaria, după ce la întâlnirea din 14 ianuarie reprezentantul Franţei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului României, blocând temporar adoptarea acestuia.
La prezentarea raportului de evaluare Schengen al României prezentat în 14 ianuarie, la Bruxelles de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a României, reprezentantul Franţei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervându-şi opţiunea de a pune mai multe întrebări referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen în România.
Raportul privind România a fost evaluat pozitiv, la acea data, subliniindu-se că România corespunde în totalitate standardelor Schengen pe componenţa ŞIŞ/SIRENE.
Franta şi Germania consideră însă că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotrivă corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar.
Finlanda s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul sau, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
În cazul supunerii la vot în Parlamentul European, ar fi necesară unanimitatea statelor, în contextul în care România are trei oponenţi.
Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenţa paşapoartele.