Sari la conținut

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, duminică, la Braşov, că instituţia pe care o conduce a semnat 19 acorduri de finanţare sub formă de ajutor de stat pentru firme care creează noi locuri de muncă.

Ajutor de stat de 310 milioane de euro

„Investiţiile sunt de peste un miliard de euro, ajutorul de stat este de 310 milioane de euro, iar numărul de locuri de muncă ce trebuie să fie create este de 5.700. Aceste contracte sunt în derulare, şi pot să vă dau ca exemplu, firma Aerotec de la Ghimbav sau firma Pirelli care a inaugurat o investiţie în judeţul Olt. Tot se spune că Guvernul nu ajută mediul de afaceri, iată că aceste finanţări vor ajuta mediul de afaceri”, a spus Ialomiţianu.

Cresc ajutoarele de stat

Ministrul braşovean a adăugat că, anul viitor, va fi alocată pentru investiţii suma de 42 miliarde de lei, comparativ cu 35 de miliarde lei în acest an. „Am schimbat puţin politica de alocare a resurselor. În anul 2012 o să avem pentru cheltuieli cu personalul 7,2% din PIB, iar pentru investiţii 7,3% din PIB”, a spus ministrul.
4-5 milioane de euro au fost deja date Aerotec

În iulie, cu ocazia inaugurării unităţii de producţie a componentelor pentru aeronave „Premium Aerotec”, Emil Boc a declarat că guvernul va acorda un ajutor de stat de 19 milioane de euro pe parcursul investiţiilor de la fabrica din Ghimbav. Boc a mai subliniat că, până la data respectivă fusese deja acordată o suma de 4-5 milioane de euro.

Cum se acordă ajutorul de stat
Articolul 87(1) din Tratatul CE stabileşte criteriile ce trebuie îndeplinite, cumulativ, pentru ca Guvernul să poată acorda ajutor de stat. O întreprindere care îndeplineşte criteriile poate astfel obţine capital de risc de la stat în condiţii care sunt mai avantajoase decât cele pe care le-ar obţine de la un investitor privat. La nivel naţional, principalul act legislativ este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1042 din 28 decembrie 2006, aprobată şi modificată prin Legea nr. 137 din 17 mai 2007, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 24 mai 2007.

Comentarii

Ultimă oră