Sari la conținut

Pentru trecut, o zi frumoasă, dar pentru prezent, o zi de discordie naţională şi trai greu. Asta au simţit mai mulţi braşoveni de 1 Decembrie.

Ziua Naţională a României a fost celebrată şi la Braşov, în Piaţa Sfatului, cu ceremonii militare, defilări ale detaşamntului de onoare şi alocuţiuni ale oficialităţilor. La fel ca la nivel naţional, şi în oraşul nostru discursurile reprezentanţilor puterii portocalii au fost huiduite. „Hoţii!” i-au strigat la Braşov câţiva oameni din mulţime prefectului Ion Gonţea.
Dacă în alţi ani au sărbătorit cu alte sentimente 1 Decembrie, acum, mulţi dintre braşoveni au participat la evenimentele organizate de Ziua Naţională tocmai pentru că  sunt români. Practic, i-a chemat la sărbătoare doar spiritul patriotic. Exact ca la nivel naţional, unde preşedintele Băsescu şi premierul Emil Boc au fost huiduiţi de oameni, aşa s-a întâmplat şi în Piaţa Sfatului, în timpul discursului reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Ion Gonţea. „Dreptate și democrație ați spus și ne-ați adus în prag de sărăcie”, a strigat disperat un brașovean. „Pentru trecut este o zi frumoasă, dar pentru prezent o zi de discordie națională, mare păcat, pentru că traiul nostru este foarte greu. Nu mă așteptam să ajung să trăiesc acest vremuri”, ne-a spus un alt brașovean prezent în Piața Sfatului.
„Întrebați copiii ce viitor au, nu pe noi. Eu ca om nu sunt mulţumit de traiul pe care îl duc”, a afirmat un alt brașovean. Oamenii au fost totuși încântaţi  de defilarea detaşamentului de onoare şi au admirat şi demonstraţiile aviatice.
De Ziua Naţională a României au fost expuse în centrul oraşului standuri cu tehnică şi echipamente de luptă ale Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmisegetuza, ale Inspectoratu-lui  judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Ţara Bârsei şi Serviciului Român de Informaţii.
Nici Boc nu a scăpat. Nici ceilalţi reprezentanţi ai puterii nu au scăpat de huiduieli în ţară. Premierul Emil Boc a fost huiduit la Alba Iulia, în momentul depunerii de coroane.
Mai multe persoane din mulţime au strigat „Hoţii!“ când premierul Emil Boc a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul. Susținătorii PDL au încercat să acopere huiduielile, scandând „România, Ro-mânia", iar unul dintre a-ceştia a strigat către cei care huiduiau: „Terminaţi, măi, nesimţiţilor!".
Au cerut unire. Cu feţele acoperite cu fulare sau eşarfe tricolore şi cântând diverse melodii patriotice, un grup format din aproximativ 300 de tineri a scandat lozinci prin care cereau unirea Basarabiei cu România, afișând bannere mari cu mesajul: "Ridică-te Ştefane, cu braţul tău cel sfânt, şi uneşte Basarabia cu al patriei pământ" şi "Basarabia e România".
Baie de mulţime riscantă. Nici Traian Băsescu  nu a fost iertat când a făcut o baie de mulţime. Liderul României a fost huiduit de o parte dintre oamenii care au participat la parada de la Arcul de Triumf.  La sfârşitul paradei, preşedintele a plecat de la tribuna oficială către maşina prezidenţială.
El s-a urcat în maşină, însă după câţiva metri autoturismul a oprit, iar preşedintele a coborât şi s-a îndreptat spre mulţime. Băsescu a vorbit şi a dat mâna cu zeci de oameni.
Au fost însă şi foarte multe persoane care i-au adresat reproşuri. În plus, preşedintele a fost huiduit. Oamenii au strigat „Jos cu Băsescu!" şi „Ruşine!".
(L.N.)

Comentarii

Ultimă oră