La Braşov, factura de încălzire ar putea fi cu 131% mai mare.
După ce Guvernul ar putea decide să nu mai subvenţioneze preţul gigacaloriei, greul va fi dus de populaţie şi, poate, de autorităţile locale. În cazul în care nici acestea nu vor da bani, braşovenii vor ajunge să plătească pentru facturile de încălzire mai mult decât dublu.
Fără subvenţii. Potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, după ce subvenţiile vor fi eliminate, costul de producţie al gigacaloriei în unele oraşe, respectiv factura, va ajunge la sume mult mai mari decât preţul actual. Asta în condiţiile în care primăria locală nu va aloca un buget pentru subvenţii. Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţiile pentru energia termică în perioada imediată. Printre oraşele unde scumpirea va fi mare se numără şi Braşovul, unde preţul facturii va fi cu 131% mai mare (cost 442 lei/Gcal, preţ facturare 191 lei/Gcal).
Topul scumpirilor la întreţinere. Alte oraşe unde factura de încălzire va atinge valori mai mult decât duble faţă de preţul facturat în prezent către populaţie sunt: Bucureşti - mai mare cu 150% (cost 311 lei/Gcal, preţ facturare prezent 124 lei/Gcal), Cluj - mai mare cu 155% (cost 421 lei/Gcal, preţ facturare 165 lei/Gcal), Bacău - mai mare cu 110% (cost 323 lei/Gcal, preţ facturare 154 lei/Gcal), Constanţa - mai mare cu 103% (cost 305 lei/Gcal, preţ facturare 150 lei/Gcal). Cu toate că în această iarnă Guvernul a promis susţinerea cotei sale din subvenţie, costul real facturat către populaţie a crescut în anumite oraşe şi până la aproximativ 60%. Spre exemplu, în Baia Mare, costurile încălzirii au crescut cu 60%, în Târgovişte, Alexandria şi Timişoara cu peste 50%, iar în Drobeta Turnu Severin sau Focşani cu peste 35%.
Clasamentul debranşărilor, pe judeţe. Conform datelor studiului, jumătate din proprietarii de apartamente din România s-au debranşat deja de la regiile locale, iar cealaltă jumătate se va confrunta în acest an cu eliminarea subvenţiilor. Sistemul centralizat de încălzire a locuinţelor a dispărut deja din 3 judeţe ale ţării (Satu Mare, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare) iar în alte 7 judeţe (Maramureş, Sălaj, Alba, Sibiu, Covasna, Vaslui şi Ilfov) mai este folosit de sub 10% din populaţie. Următoarea categorie, în care se află şi Braşovul, o reprezintă judeţele cu 10-30% dintre locuinţe branşate la sistemul centralizat. Cea mai gravă situaţie este în Bucureşti, Mehedinţi, Giurgiu, Bihor şi Constanţa, unde 80% din populaţie este încă branşată.
Piaţă bună pentru centralele de apartament. Eliminarea subvenţiilor va determina creşterea pieţei locale de centrale termice cu peste 30%, estimează Ariston Thermo România. Piaţa de centrale termice murale de apartament ar putea ajunge în acest an la aproximativ 180.000 de unităţi vândute. Investiţia medie într-o centrală termică este cuprinsă între 5.500-7.000 lei şi diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al instalaţiei (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj). Principalii jucători de pe piaţa localîă a centralelor termice de apartament sunt Ariston, Bosch, Viessmann şi Baxi.