Sari la conținut

Guvernul obligă primarii din ţară să subvenţioneze încălzirea populaţiei

Guvernul nu va mai stabili preţuri de referinţă pentru gigacaloria livrată populaţiei şi va permite primarilor să aprobe un tarif mai mic chiar şi decât cel solicitat de către furnizori, dar îi va obliga să acopere diferenţa doar de la bugetul local, sub sancţiunea sistării altor fonduri.
„În cazul în care autorităţile executive nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică, la sesizarea scrisă a acestora, direcţiile generale ale finanţelor publice dispun sistarea alimentării cu cote defalcate din impozitul pe venit până la efectuarea plăţilor”, se arată în ordonanţă.
La Braşov, mai mult de jumătate subvenţionată. Noile reguli, care vor elimina astfel subvenţia din fonduri guvernamentale pentru energia termică livrată populaţiei, sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, ce va intra în vigoare în luna următoare publicării în Monitorul Oficial. Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent din două surse: atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică. Sistemul este aplicat în baza preţurilor locale de referinţă. De exemplu, la Braşov, costul de producţie a unei gigacalorii a fost în ultimul sezon, în medie, de circa 440 de lei. Preţul de vânzare aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a cifrat la 387 de lei, dar a ajuns la 191,73 de lei pentru populaţie, prin subvenţionarea de la bugetul de stat - circa 70 de lei pe gigacalorie - şi de la cel local.
Economie de 702,5 milioane lei. Economia calculată de Guvern pentru acest an la bugetul de stat prin eliminarea subvenţiei la încălzire se ridică la 702,5 milioane lei, economii mai mari, în medie de 944 milioane lei/anual, fiind estimate pentru următorii patru ani. La sistemul centralizat sunt racordate în prezent 1,54 milioane apartamente, dintr-un total de 8,32 milioane locuinţe. Modificările sunt pregătite spre aprobare sub forma unei ordonanţe de urgenţă, cu argumentul că furnizorii de energie termică trebuie să cunoască din timp aceste prevederi pentru a-şi stabili propria strategie de pregătire a sezonului rece 2011-2012.

Comentarii

Ultimă oră