O franţuzoaică, Christel Stratinovici, pasionată de fotografia subacvatică, a lăsat Coasta de Azur pentru a se stabili în Braşov. Deşi oraşul transilvan nu are nimic în comun cu marea şi peştii, Christel se simte foarte apropiată de spiritul medieval al vechii cetăţi.
Soţul, în Franţa. Născută în Aix-en-Provence, Christel a venit în Braşov pentru prima oară în 2006. S-a îndrăgostit pe loc de oraşul aflat în curbura arcului Carpaţi. Împreună cu soţul ei, originar din Bârlad, cu care are doi copii, o fetiţă de 8 ani şi un băieţel de 3 ani, a decis să se mute în România. Iar oraşul de la poalele Tâmpei le-a părut a fi cel mai potrivit loc. Acum, Christel şi copiii locuiesc în Şchei, chiar dacă soţul ei a trebuit să se întoarcă în Franţa, unde lucrează în aviaţie.
Copilărie la malul mării. Christel a crescut la malul Mării Mediterane, în Provence. Pasiunea pentru mediul acvatic a cuprins-o, însă, în timpul vacanţelor pe care le făcea cu familia, în fiecare an, în Corsica. Nu degeaba este născută în zodia „peşti”. În copilărie petrecea ore întregi jucându-se sub apă, prIntre stânci şi bancuri de peşti. Îşi închipuia că este un fel de sirenă. Ajunsă la maturitate, s-a dedicat fotografiei submarine. Christel este născută în zodia Peşti, iar acest lucru se pare că nu este deloc întâmplător. „Lumina sub apă este specială, este palpabilă, ca şi sunetul. Primeşti informaţiile cu tot corpul. Un peşte ce sfărâmă o scoică face să îţi vibreze capul!”, explică Christel.
Fără costum de scafandru. Pozele sunt făcute fără utilizarea unui costum de scafandru. Aşa se pot realiza cele mai bune instantanee. Pur şi simplu plonjează tinându-şi respiraţia. Un echipament greu şi constrângător de scafandru, ar împiedica surprinderea celor mai bune instantanee care să reflecte fluiditatea şi imponderabilitatea din adânc. Din 1 până în 31 martie, fotografiile subacvatice făcute de Christel sunt expuse în ceainaria „Ceai et caetera” din oraş. Titlul expoziţiei este „Hidro-Gene”. Vernisajul expoziţiei are loc în data de 8 martie, ora 18.
Expoziţie sub apă. Spune că expoziţia sa ilustrează teoria originii subacvatice a omului. Fotografa spune că prin expoziţia „Hidro-gene” a dorit să ilustreze teoria „originilor subacvatice ale omului” dezvoltată de scriitoarea Elaine Morgan. „Prin extensie, «Hidro-gene» este o metaforă a istoriei noastre, deoarece originea noastră este într-o matrice plină cu lichid, fie că vorbim de planeta noastră albastră sau de pântecele mamei”, mai spune Christel Stratinovici. Christel Stratinovici plănuieşte pentru luna viitoare, tot în Braşov, o expoziţie inedită, în care fotografiile ei vor fi expuse chiar sub apă, într-un bazin. Astfel, vizitatorii vor trebui să se scufunde, pentru a-i admira creaţiile.
Teoria Elainei Morgan. Elaine Morgan este o scriitoare şi realizatoare de televiziune din Ţara Galilor, în vârsă de 90 de ani. Specializată în antropologie, a susţinut timp de 40 de ani teoria „maimutei acvatice” - luată prea puţin în serios în ziua de azi, în rândul comunităţii ştiinţifice. Teoria britanicei leagă dezvoltarea bipedalismului şi a altor trăsături proprii hominidelor de adaptarea parţiala, într-o anumită perioadă, la mediul acvatic. Elaina Morgan susţine că strămoşii omului ar fi petrecut un anume interval de timp evoluând într-un mediu bogat în apă (de pildă, în preajma unor lacuri sau estuare), înotând, mergând prin apa, hrănindu-se în apele puţin adânci din apropierea ţărmului.