În data de 25 februarie 2011, ora 17.00, Muzeul de Artă Braşov invită publicul braşovean la un eveniment cultural de excepţie, conferinţa Lee Miller şi Roland Penrose la ferma Farley, susţinută în limba engleză de fiul celor două celebrităţi, Antony Penrose. Conferinţa va fi însoţită de proiecţia unui Power Point cuprinzând 270 de imagini. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov.
A fost ţinut în braţe de Picasso. Conferinţa prezintă povestea lui Roland Penrose, artist britanic suprarealist şi biograf al lui Picasso, şi a celebrei fotografe americane, Lee Miller, văzută prin ochii fiului şi biografului lor, Antony Penrose. Conferinţa prezintă ultimele decenii de viaţă ale artiştilor, pe care le-au petrecut împreună la ferma Farley, casa lor din Sussex, care era frecventată de numeroşi artişti suprarealişti şi avangardişti faimoşi. Ca fiu al celebrului cuplu, Antony Penrose, cel care va susţine conferinţa de la Muzeul de Artă, a cunoscut mai multe celebrităţi. În copilărie, mama sa l-a pozat în braţele celebrului pictor Pablo Picasso. (vezi galerie foto).
Suprarealist celebru. Sir Roland Penrose Algernon CBE s-a născut în 14 octombrie 1900. Tatăl său a fost un portretist de succes, iar mama fiica unui bancher bogat. După ce a studiat arhitectura la „Queens College”, Cambridge , Penrose a trecut la pictură şi sa mutat în Franţa, unde a locuit din 1922. Aici, s-a căsătorit cu poeta Valentin Boué . În această perioadă, a devenit prieten cu Picasso , Paalen Wolfgang şi Max Ernst, care au avut o puternică influenţă asupra muncii sale. A devenit cunoscut ca artist, istoric şi poet, promotor al suprarealismului. A revenit la Londra în 1936 şi s-a stabilit în Hampstead. A deschis Gallery din Londra pe Cork Street, unde a promovat pictorii englezi suprarealişti. În 1938, a organizat o expoziţie itinerantă cu tabloul „Guernica” al lui Picasso, strângând astfel fonduri pentru guvernul republican în Spania. A divorţat de Boué în 1937 şi a început o relaţie cu modelul şi fotograful Lee Miller cu care s-a căsătorit în 1947. În timpul războiului a ajutat mai mulţi artişti fugiţi din Europa, cum ar fi Kurt Schwitters şi Salvador Dali, să ajungă în SUA.
Corespondent de război şi muza lui Picasso. Lee Miller s-a nascut la Poughkeepsie, New York, în 1907. Tatăl său, Theodore Miller, inginer inventator pasionat de fotografie, avea s-o introduca în fascinanta lume a fotografiei, încă din copilarie. Ca fotomodel, în anii ’20, a apărut pentru prima oară pe coperta Vogue din martie 1927. A fost imaginea primei campanii publicitare la tampoane igienice. Controversata campanie a spart tabuurile societăţii americane din la acea vreme. Ajunge apoi la Paris, unde devine iubita lui Man Ray, un nume reprezentativ al curentului dadaist. Îi cunoaste pe Paul Eluard, Pablo Picasso şi pe regizorul Jean Cocteau. Aici, realizeaza primele sale fotografii suprarealiste. Se întoarce în America, unde, împreună cu unul dintre fraţii săi deschide un studio foto, la New York. Aici, imortalizează câţiva dintre actorii cei mai cunoscuţi de la Hollywood, cum ar fi Clark Gable, Marlene Dietrich sau Fred Astaire. În 1933, are prima şi singura ei expoziţie individuală la Julien Levy Gallery din New York. În 1934 îşi abandonează studioul şi se căsătoreşte cu omul de afaceri egiptean Aziz Eloui Bey, mutându-se la Cairo. 3 ani mai târziu, plictisită de viaţa în Egipt, se întoarce la Paris, unde îl cunoaşte pe cel care avea să-i devină cel de-al doilea soţ, Roland Penrose.
România li s-a părut un paradis. În toamna târzie a anului 1938, pictorul Roland Penrose şi fotograful Lee Miller au călătorit prin Balcani şi în România, întâlnind prieteni artişti ca Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi. Au fost copleşiţi de natura românească şi de cultura populară a satelor, părându-li-se că ajunseseră într-un paradis. După război, în 1949, Penrose şi Miller au cumparat Ferma Farley în East Sussex. Aici au afişat o valoroasă colecţie de artă modernă, în special picturi şi sculpturi suprarealiste. Ultimele decenii de viaţă le-au petrecut împreună la fermă, unde erau frecventataţi de numeroşi artişti suprarealişti şi avangardişti faimoşi (Picasso, Man Ray, Henry Moore, Max Ernst, etc.). În 1972, hoţii au pătruns în apartamentul lor din Londra şi au furat o serie de lucrări valoroase pe care au cerut o răscumpărare. Penrose a declarat la BBC că va refuza toate cererile hoţilor. Picturile au fost ulterior recuperate de Poliţie.
S-a dedicat promovării colecţiei părinţilor săi. După moartea soţiei sale, în 1977, Penrose a împrumutat mai multe picturi din colecţie Galeriei scoţiene de Artă Modernă din Edinburgh. Roland Penrose moare în 1984, lăsând fiului său, Antony Penrose, impresionanta colecţie din Ferma Farley. Fiul celebrei perechi de artişti, care va conferenţia la Braşov, este astăzi directorul Arhivelor Lee Miller şi al Colecţiei Penrose. În ultimii 27 de ani s-a dedicat studiului şi promovării arhivei şi colecţiei. În copilărie a avut oportunitatea şi privilegiul de a cunoaşte de aproape Mişcarea Suprarealistă şi pe prietenii părinţilor săi: Pablo Picasso, Joan Miro, Max Ernst, Dorothea Tanning, Man Ray şi Henry Moore. Antony Penrose a conferenţiat de-a lungul timpului în mai multe instituţii prestigioase.
În galeria foto puteti vedea fotografii cu Antony Penrose copil, în braţele lui Picasso, fotografii ale celebrului cuplu de artişti Lee Miller şi Roland Penrose şi mai multe poze cu Lee Miller în perioada în care era unul dintre cele mai apreciate fotomodele americane