În perioada 24 - 26 februarie 2012 în oraşul Bad Kissingen (Germania) a avut loc prima ediţie a evenimentului cinematografic "Transilvania ilustrată în filmul documentar contemporan". Evenimentul organizat de Akademie Mitteleuropa a avut ca scop reflectarea civilizaţiei germane din Transilvania cu ajutorul filmelor documentare din Germania, Austria, Ungaria şi România, precum şi prezentarea unor episoade comune sau singulare, din trăirile comunităţii germane din acest spatiu.
Evenimentul a debutat cu proiecţia filmului Hinter Sieben Burgen - Zeitloser Film über Siebenbürgen (1994) realizat de Björn Reinhard. Filmul înfăţişează realităţile sociale şi economice ale anilor "90 în satele săseşti din Transilvania. Dezbateri aprinse şi emotii puternice au stârnit proiecţiile filmelor Siebenbürgischer Heuweg (1996) realizat de Ralf Marschalleck (Berlin) şi Gherdeal/Gürteln (2004) realizat de Thomas Beckmann şi Martin Nudow. Primul film face o radiografie a unei familii din Feldioara (judeţul Braşov) prin ochii a trei generaţii iar al doilea îmbină umorul şi poveştile triste ale unui sat cu 41 de locuitori. Realizatorii acestor filme au fost prezenţi în sală şi au răspuns întrebărilor şi comentariilor din public.
Realizatorul Günter Czernetzky a prezentat două episoade din seria Wunden – Erzählungen aus Transilvanien (1994), un film realizat pentru ZDF şi care abordează principalele probleme din istoria saşilor transilvăneni în secolul XX. A urmat apoi un film cu greutate, Der Verrat (2004) realizat de Zoltan Hajdu (Heidelberg), un film plin de simboluri şi cuvinte bine alese, un duel al ideilor şi al valorilor avându-i în ring pe Hans Bergel si Eginald Schlattner. Seara de sâmbătă a fost încheiată într-o notă destinsă, publicul fiind fermecat de poveştile lui Johann Schaas din Richiş (comuna Biertan) în filmul Satul, biserica şi povestile mele / Mein Dorf, meine Kirche und meine Geschichten (2011).
Ultima zi a debutat cu filmul La drum (1997) realizat de Dumitru Budrala (Sibiu), film ce prezintă un episod al transhumanţei în Mărginimea Sibiului, cu atât mai valoros cu cât acest fenomen dispare rapid. Ultima proiecţie a fost a filmului Von der Macht der Verdächtigungen (2008) realizat de Walter Wehmeyer (Viena) despre perioada torturilor şi a condamnărilor politice suferite de intelectualii saşi în perioada 1958 - 1964.
Peste 70 de pasionaţi au trăit din plin fiecare proiecţie sş au participat activ la fiecare sesiune de întrebări şi comentarii. Un eveniment foarte bine organizat de Akademie Mitteleuropa avându-l ca şi coordonator pe Gustav Binder care a animat atmosfera în toate cele 3 zile. Organizatorii se gândesc deja la următoarea ediţie fiind motivaţi de entuziasmul publicului prezent.