Organizat de Institutul Cultural Român, Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a XV-a ediţie, are loc în aceasta lună în cinci oraşe din ţară, printre care se numără şi Braşovul. În cadrul festivalului vor fi rulate în total peste 50 de filme, reprezentând 30 de ţări.
La Braşov, festivalul se va desfăşura timp de patru zile la Centrul Cultural „Reduta” şi va începe joi, 12 mai. Intrarea în toate cele patru zile de festival este liberă. La Braşov vor fi proiectate în total 13 filme, dintre care doar patru sunt româneşti.
În cadrul Galei de deschidere, de la ora 18:30, braşovenii sunt aşteptaţi să vadă „Metrobranding” - o poveste de dragoste între oameni şi obiecte (România, 2010), precum şi scurtmetrajul „15 iulie” (România, 2009). După proiecţii, regizorii celor două filme Anei Vlad, Adi Voicu, respectiv Cristian Iftime se întâlnesc cu spectatorii.
Programul proiectiilor: Scurmetrajul „15 iulie” tratează lipsa de comunicare dintre generaţii şi faptul că azi ne acordăm din ce în ce mai puţin timp să o remediem. Pelicula prezintă o după-amiază în familie: tatăl repară baia, bunica se uită la TV, ginerele vrea să plece, iar fiica este prinsă la mijloc.
Filmul Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor şase branduri, altădată vedete ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana.
Prima seară va fi încheiată cu proiecţia, de la ora 21.30, a comediei Embargo ( Portugalia), în regia lui António Ferreira. Filmul spune povestea lui Nuno, un vânzător ambulant de sandvişuri, inventatorul unei maşinării care promite să revoluţioneze industria încălţămintei. Acţiunea se petrece pe fondul unui embargou petrolier.
Vineri, 13 mai. A doua zi de festival prezintă, de la ora 17.00, filmul Războiul s-a sfârşit (Macedonia), în regia lui Mitko Panov. Filmul urmăreşte povestea unui profesor sârb albanez ajuns în Elveţia în timpul crizei din Kosovo, un om care, în momentul în care este separat de rădăcinile lui culturale, începe să se stingă încet.
De la ora 19.00, va fi proiectat filmul „Cu ochii larg deschişi” (Israel), în regia lui Haim Tabakman. Filmul prezintă povestea lui Aaron, care este măcelar şi face parte din comunitatea evreilor ultraortodocşi din Ierusalim. Este căsătorit cu Rivka şi au împreună patru copii. Într-o zi, întâlneşte un student de 22 de ani, Ezri, faţă de care se simte foarte atras. Dragostea şi pasiunea pentru Ezri îl fac pe Aaron să-şi neglijeze familia şi viaţa în comunitate.
De la ora 21.00, e prezentată drama Dincolo (Clorofilm) Suedia, în regia lui Pernilla August. „Dincolo” este o poveste emoţionantă despre copilăria tragică a unei tinere, despre durerea şi efortul de a merge mai departe.
Sâmbătă, 14 mai. A treia zi e deschisă de la ora 16:00 cu filmul românesc Aurora, în regia lui Cristi Puiu. Filmul prezintă povestea lui Viorel, un inginer între două vârste, proaspăt divorţat, care pleacă la Bucureşti pentru a-şi pune ordine în viaţă. „El face dreptate în manieră proprie, intervenind brutal în existenţa celorlalţi”, explică regizorul, care refuză să îşi vadă eroul ca pe un criminal.
De la ora 19.00, e proiectat filmul Jocuri din Est (Bulgaria), în regia lui Kamen Kalev. Doi fraţi care pierduseră orice legătură se reîntâlnesc cu ocazia unei confruntări rasiale care îi plasează de părţi diferite ale baricadei: Georgi este un participant activ la violenţe ca proaspăt membru al unei grupări neo-naziste, Itso este martor ocular şi intervine pentru a salva familia turcă. Doar regăsindu-se unul pe celălalt, cei doi fraţi îşi vor putea da seama ce-şi doresc de la viaţă.
Ultimul film prezentat sâmbătă de la ora 21.00 este Iubiri încrucişate (Clorofilm), în regia lui Mika Kaurismäki. Juhani şi Paula au cam 35 de ani și hotărăsc să divorţeze civilizat şi să se mute în case separate, după ce îşi vând reşedinţa pe care au împărţit-o până atunci. Dar când Paula îl invită acasă pe Marco, un partener de sex ocazional, Juhani se răzbună chemând-o pe Nina, o prostituată, să joace rolul noii sale iubite. Paula şi Juhani descoperă că libertatea este mai periculoasă decât credeau.
Duminică, 15 mai. În ultima zi de festival, de la ora 16.00 e prezentat filmul Celula 211 (Spania / Franţa), în regia lui Daniel Monzón. Juan este angajat pe postul de gardian de închisoare şi încearcă să facă impresie bună prezentându-se la lucru cu o zi mai devreme. În timpul turului închisorii, are loc un accident, în urma căruia îşi pierde cunoştinţa şi este dus în celula 211 pentru a-şi reveni.
De la ora 18.00, Film pentru prieteni (România), în regia lui Radu Jude. Un bărbat înregistrează un mesaj video pentru cei apropiaţi. Filmul este, în esenţă, un studiu al unei mari iubiri de sine.
De la ora 19.00, drama Ziua Motanului (Elveţia), în regia lui Wolfgang Panzer. Inspirat de evenimente reale din viaţa autorului elveţian Thomas Hürlimann – filmul este o poveste fascinantă despre dragoste şi putere politică. Festivalul la Braşov va fi încheiat la ora 21.00 cu documentarul „Ai lui şi ai ei” (Irlanda), în regia lui Ken Wardrop. Un documentar încântător şi dezarmant, cu 70 de femei irlandeze, care ne vorbesc despre curăţatul cartofilor, alegerea unui nume pentru copii şi disputele legate de telecomandă. Este însă şi o reflecţie profundă asupra copilăriei, adolescenţei, infirmităţii şi mortalităţii.