În acest weekend va avea loc la Bran, pe Platoul „Inima Reginei", cea de-a şaptea ediţie a „Festivalului Brânzei şi Pastramei Bran 2011" organizat în cadrul sărbătorii tradiţionale : ""RĂVĂŞITUL OILOR"". Evenimentul a ajuns la cea de-a 43-a ediţie.
Produse autohtone. Festivalul va începe sâmbătă cu o expoziţie gastronomică, ce se va desfăşura pe întreg parcursul evenimentului unde vor fi expuse diversele sortimente de brânză şi pastramă care pot fi degustate şi cumpărate la cele mai bune preţuri direct de la producători, membrii ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran. Gurmanzii nu vor fi uitaţi, întrucât li s-a pregătit o degustare a produselor de brânză şi pastramă. A doua zi, va fi deschisa o expoziţie de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase de ovine, bovine, cabaline; vor avea loc vânzări şi schimburi de berbeci, urmând ca la final, să se premieze cele mai frumoase exemplare.
Obicei străvechi. "RĂVĂŞITUL OILOR" este o sărbătoare simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral, atunci când turmele coboară din munţi pentru a fi “răvăşite” astfel încât fiecare proprietar să-şi primească în gospodărie animalele date spre “vărat” şi implicit şi produsele de brânză şi urdă “tocmite” cu administratorii de stână. Festivalul încearcă să reproducă şi bucuria întâlnirii ciobanilor cu familia, rudele şi sătenii dar şi mândria acestora pe care şi-o manifestă faţă de calitatea brânzeturilor obţinute şi mai ales faţă de cât de grase şi frumoase s-au întors acasă animalele avute în pază. Pentru aceasta aşa cum este tradiţia, se va cânta, juca şi mai ales se vor mânca pe săturate tot soiul de preparate specifice, şi mai ales pastramă de oaie şi bulz, udate cu must obţinut în gospodăriile celor din zona Bran.
Festival destinat ciobanilor şi produselor tradiţionale. Tot în acest weekend va avea loc a treia ediţie a Festivalului Oierilor în localitatea Tohanul Nou, zona Tabără, pe DN 73 între Râşnov şi Tohanul Nou.
Preşedintele Federaţiei Oierilor din România, Eugen Gonţea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că festivalul va cuprinde un târg al produselor tradiţionale, expoziţie cu vânzare de maşini agricole şi utilaje specifice zonei montane, concursuri privind abilităţile oieritului montan şi transhumanţei, echitaţie şi plimbări cu trăsura, spectacole folclorice susţinute de ansambluri folclorice din judeţ, invitaţi fiind interpreţii de muzică populară Cristian Pomohaci, Robert Târnăveanu, Petrică Mâţu Stoian. Festivalul Oierilor este organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Ecvine din judeţul Braşov, Asociaţia Crescătorilor de Taurine, filiala Bran, Federaţia Oierilor de Munte din România, Primăria şi Consiliul Local Zărneşti, Camera Agricolă Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov