Inspectorii DSV Covasna şi membrii unei asociaţii de protecţie a animalelor au descoperit o adevărată fermă de mistreţi legală într-un fost CAP din Calnic. Asociaţia de Protecţie a Animalelor Nez Perce şi inspectorii DSV au mers pe firul unor informaţii ce arătau că mistreţii erau ţinuţi în spaţii insalubre şi în condiţii periculoase pentru sănătatea lor.
Zeci de mistreţi. „Informa-ţiile legate de existența mistreților la Calnic au venit de la unii fermieri din zona respectivă și din Valea Crișului. Noi am crezut inițial că o fi vorba de 3-4 mistreți bolnavi, pe care îi ține cineva pentru a-i vindeca – acest lucru se mai întâmplă în cazul celor care au fond de vânătoare. În același timp cu noi, au aflat de situația de la Calnic și cei de la DSV, așa că am pus la cale o mică acțiune de cercetare și nu mică ne-a fost mirarea când am găsit, de fapt, zeci de mistreți vai de ei”, a explicat Horia Kraus, preşedintele Asociaţiei Nez Perce, pentru www.covasnamedia.ro.
În mare parte sunt bolnavi. „Mistreții erau anemici, fără păr și cu semne evidente de infecții și boli interne. În plus, păduchii și râia erau evidente la suprafața corpului. Nu aveau nici păr pe ei, și chiar dacă unii ar spune că motivul ar fi năpârlirea, din experien- ța cu animalele știu că aceasta nu afectează tot corpul dintr-o dată”, a arătat Kraus, adăugând că mistreții ținuți în captivitate la Calnic erau în majoritate scroafe cu pui sau gestante.
Ţinuţi ilegal? Cercetările iniţiale nu au scos la iveală nici măcar proprietarii mistreţilor. Conform legii, doar persoanele juridice pot să ţină în captivitate animale sălbatice şi doar în urma unor avize ce se obţin inclusiv de la Direcţia Sanitar Veterinară. Doar că DSV Covasna n-a găsit niciun act referitor la aceşti mistreţi în actele proprii. În cele din urmă, proprietarii au fost descoperiţi iar conducerea instituţiei a purces la eliberarea autorizaţiilor necesare, laolaltă cu o serie de amenzi. Totodată, s-a stabilit că mistreţii erau pregătiţi pentru eliberarea într-un fond de vânătoare.
Inutili pentru vânătoare. Totuşi, şeful asociaţiei de protecţie a animalelor Nez Perce este sceptic cu privire la viitorul lor: “Ce pot spune este că acești mistreți descoperiți la Calnic nici măcar nu se speriau la sunetele umane – sunt porci hrăniți cu boabe de porumb aduse de om și devin ca niște cățeluși. Acestor animale nu le mai poate fi redată libertatea, deoarece nu se vor mai descurca. Așa se face că unii își fac parc de vânătoare cu astfel de animale, însă nu mai înțeleg ce farmec mai are vânătoarea în cazul în care fug după animale îmblânzite. Sunt tot felul de interese, mai ales la nivelul în care e vorba despre trofee de animale sălbatice”, a mai spus Horia Kraus.