Sari la conținut

FC Braşov, pe locul trei după numărul de jucători străini

FC Braşov se află pe locul trei într-un clasament al echipelor cu cei mai mulţi străini din Liga I în turul campionatului. Pe prima poziţie în acest clasament se află CFR Cluj, cu 20 de stranieri în lot, pe poziţia secundă se situează FC Vaslui, cu 15 jucători străini şi ultima treaptă a podiumului este ocupată de FC Braşov, cu 13 fotbalişti străini în lot. Campionatul de fotbal din România a fost invadat de jucători străini în ultimii 20 de ani. Imediat după Revoluţie, Divizia A, actuala Liga I, a „adoptat" fotbalişti din diverse colţuri ale lumii.
Fenomenul a luat amploare în ultimii cinci ani, campioană în acest sens fiind CFR Cluj. Rând pe rând, ardelenii au contaminat aproape toată Liga I. Ultima echipă care foloseşte masiv străini este FC Braşov. În momentul de faţă, doar Sportul nu are niciun stranier în lot.
Opt străini pe teren. Recordul în materie de jucători străini folosiţi într-un meci de FC Braşov datează din această iarnă. Galben-negrii au învins pe 13 februarie pe FC Tiraspol din Moldova cu 3-0, Marius Şumudică (foto) trimiţând în teren o echipă formată din opt stranieri şi trei jucători români. Este pentru prima dată în istoria clubului de sub Tâmpa când echipa de start are în componenţă atât de mulţi fotbalişti de peste hotare. Raul Ciupe, Cristi Munteanu şi Cristi Ionescu au fost singurii români din primul unsprezece al Braşovului din partida cu moldovenii de la FC Tiraspol.
În rest, Şumudică a trimis în teren cinci portughezi, un argentinian, un nigerian şi un macedonean. „Nu vrem să transformăm FC Braşov într-o echipă 100% din stranieri. La mine joacă cine e în formă. Mă interesează rezultatele, mai puţin ce naţie au jucătorii mei", a spus Şumudică. „Mă interesează ca FC Braşov să câştige. Nu contează că avem străini sau români mai mulţi în echipa de start", a spus Ioan Neculaie.
Miza pe tineri. FC Braşov nu se orientează doar la piaţa externă atunci când vine vorba de jucători. Tehnicianul stegarilor, Marius Şumudică, a decis să arunce o privire şi la juniorii clubului de sub Tâmpa. Astfel, el a decis să-i testeze în Antalya pe tinerii Horia Popa, Rareş Enceanu, Alexandru Ţuţu şi Alin Damian. Juniorii de la FC Braşov l-au impresionat pe Şumi şi doi dintre ei au făcut şi saltul la echipele naţionale. Astfel, în perioada 22-25 februarie, Horia Popa s-a pregătit la Mogoşoaia alături de lotul U19 al României, iar Rareş Enceanu a fost convocat pentru un cantonament tot la Mogoşoaia, la lotul U18 al României.
Probleme cu terenurile. Vineri începe a doua parte a campionatului, iar câteva dintre stadionale pe care se va juca prima etapă din 2012 nu sunt încă pregătite. Cel mai bine arată suprafeţele de joc care beneficiază de instalaţii de încălzire, la polul opus situându-se gazonul din Chiajna.
Nici la Braşov nu a fost uşor să se îndepărteze zăpada de pe suprafaţa de joc, dar oficialii clubului de sub Tâmpa au dat asigurări că gazonul va fi unul bun la ora jocului cu Pandurii Tg. Jiu. La Cluj, Ploieşti şi Piatra-Neamţ se poate juca în condiţii excelente, având în vedere că gazonul arată impecabil. Cel mai rău se prezintă gazonul din Ştefan cel Mare, care este acoperit integral de zăpadă, dar, în prima etapă, Dinamo nu va evolua în „Groapă", ci pe Naţional Arena. R.T.

Comentarii

Ultimă oră