Farmaciştii braşoveni se pregătesc să sisteze onorarea reţetelor compensate şi gratuite.
71,9 milioane de lei a fost suma totală repartizată, pe hârtie, pentru acest an farmaciilor din Braşov. Aceşti bani reprezintă doar 63,32% din suma pe care pacienţii au avut-o la dispoziţie anul trecut pentru reţete compensate şi gratuite. Farmaciştii au încheiat contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) pe tot anul, deşi cu data de 1 iulie, dar banii au ajuns până ieri. În pericol să rămână fără medicamente gratuite sunt şi bolnavii cu afecţiuni grave (cancer, diabet), fondurile pentru tratamentele lor fiind epuizate din iunie şi chiar din mai.
Schimb de replici. Preşedintele CASJ Braşov, dr. Elemer Wusinczky susţinea recent că instituţia face lunar plăţi către farmacii, conform legii, la 210 zile de la validarea facturilor, adică cel puţin 240 de zile, admiţând câte o întârziere de o lună.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Braşov, Maria Botezatu, a precizat însă că în iunie s-au decontat reţetele eliberate până în 6 septembrie 2010, decontarea fiind la 270, chiar 300 de zile făcută, iar sumele contractate pentru acest an s-au epuizat ieri. "Fiecare farmacist face cum crede, dacă mai poate susţine sistemul de sănătate, va onora reţete în continuare, dacă nu, se va opri. Asta depinde şi de distribuitori, dacă vor continua să facă aprovizionarea, pentru că noi nu i-am plătit, deoarece nu avem de unde", a declarat farm. Botezatu. Şefa farmaciştilor crede că în această lună colegii săi vor continua, în speranţa rectificării bugetare pozitive, dar avertizează că, dacă acest lucru nu se va produce, va fi dezastru: "Nu cred că guvernanţii vor lăsa populaţia fără medicamente aproape jumătate de an. Trebuie să conştientizeze că farmaciile nu mai pot duce iar greul, să elibereze medicamente, fără să existe buget şi fără să se facă plăţi, chiar şi la 300 de zile. Nu mai au de unde, sunt decapitalizate, cu datorii mari şi risc uriaş de insolvenţă".
Diabeticii, defavorizaţi. Farmaciştii din toată ţara mai au o problemă:nu li se mai primesc spre decontare reţetele pentru diabet, fiindcă fondul pe tot anul 2011 s-a terminat din 25 mai, iar pentru celelalte programe naţionale, printre care şi cancer, bugetul s-a epuizat din iunie. Ca urmare, unele farmacii au sistat de atunci onorarea de reţete gratuite din programele naţionale. Asta şi pentru că situaţia s-a repetat, farmaciile având de recuperat sume consistente pentru medicamentele din programele naţionale de oncologie şi diabet din perioada iulie - decembrie 2010. Deşi s-a plătit TVA şi impozit pe ele, facturile stau în sertarele farmaciilor pentru că nu au fost preluate de casele de asigurări, nefiiind recunoscute de CASJ şi CNAS. 535 de milioane de lei, adică 130 de milioane de euro este datoria nerecunoscută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) către farmacii pentru decontarea reţetelor oncologice şi de diabet pe anul trecut.
Sumele pe care ar trebui să le primească fiecare unitate farmaceutică în parte variază de la 20 de milioane de lei, dacă e o farmacie de la ţară, până la zeci de miliarde dacă este vorba despre o farmacie de la oraş.