Începând cu 1 ianuarie 2012, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, pot solicita scoaterea din evidenţă ca plătitori de TVA cu condiţia ca în cursul anului 2011 să nu fi depăşit plafonul de scutire de 35.000 euro şi ca cifra de afaceri realizată de la data de 1 ianuarie 2012 până la data solicitării scoaterii din evidenţă să nu depăşească plafonul de scutire de 35.000 euro calculat proporţional cu perioada scursă de la începutul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
În cazul persoanelor impozabile înfiinţate în cursul anului 2011, plafonul de scutire de 35.000 euro se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă. Plafonul de scutire de 35.000 euro este echivalentul a 119.000 lei (calculat în lei la cursul valutar comunicat de BNR la data aderării: 3,3817 lei/euro).
Scoaterea din evidenţă se solicită pe baza formularului 096 "Declaraţie de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal", care se depune la organele fiscale între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale (lună/trimestru calendaristic) aplicată de persoana impozabilă. Formularul 096 va fi însoţit de certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, în original.
Anularea înregistrării în scopuri de TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Până la comunicarea acestei decizii, persoanei impozabile îi revin toate drepturile şi obligaţiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153.