Lista unităţile sanitare care vor derula această procedură gratuită va fi afişată la 1 iunie pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
De la jumătatea lunii iunie, cuplurile care doresc să acceseze programul Ministerului Sănătăţii de fertilizare in vitro pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare care îl derulează.
Unde se poate face fertilizare in vitro? În perioada 23-27 mai 2011, unităţile sanitare din întreaga ţară care doresc să acceseze programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, se pot înscrie la Ministerul Sănătăţii. Lista unităţilor care vor derula această procedură gratuită va fi afişată la 1 iunie pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Condiţiile foarte restrictive impuse de minister exclud, practic, unităţile medicale din Braşov.
Maternitatea, neacreditată. Nici Maternitatea din Braşov, unde în ultimii doi ani şi jumătate s-au realizat sute de fertilizări, nu poate intra în programul guvernului. La nivel naţional, maternitatea Giuleşti este singura maternitate de stat acreditată pentru acest procedeu, restul fiind private. Nici Clinica Regina Maria nu are în plan să înfiinţeze la Braşov un centru de fertilizare in vitro.
Dosarele se depun din 15 iunie. Din 15 iunie, cuplurile care doresc să acceseze programul Ministerului Sănătăţii de fertilizare in vitro pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare care îl derulează, anunţă reprezentanţii MS. Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina de web www.ms.ro, în dezbatere publică, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
800 de cupluri. Bugetul programului este de 4.000.000 de lei. Ministerul Sănătăţii susţine financiar o sigură procedură de fertilizare, în limita a 1500 de euro, de cuplu, dacă fertilizarea a fost urmată de naştere. Anul acesta vor putea beneficia de program aproximativ 800 de cupluri. Fără programul ministerului, cea mai ieftină fertilizare costă acum 3000 de euro.
Condiţiile pentru unităţile sanitare
Unităţile sanitare de stat sau private care vor intra în program trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:
- trebuie să aibă acreditare valabilă pentru activitatea de utilizator de celule şi ţesuturi umane în scop therapeutic
- acte doveditoare prin care personalul medico-sanitar îşi exercită profesia în cadrul unităţii sanitare
- documente care atestă pregătirea specialiştilor în domeniul embriologiei umane şi să facă dovada realizării, începând cu data de 1 ianuarie 2010, a minimum 50 de proceduri de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Condiţiile pentru cupluri
Pentru a fi elegibile, cuplurile trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:
- cuplul trebuie să fie steril, definit drept cuplu conjugal care nu a avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de doi ani de viaţă conjugală
- să fie căsătoriţi de cel puţin doi ani, cel puţin unul dintre membrii cuplului să aibă cetăţenie română
- cel puţin unul dintre membrii cuplului are calitatea de asigurat de cel puţin doi ani
- nici unul dintre membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă, femeia să aibă vârsta între 24 de ani şi 40 de ani.