Castraveţii contaminaţi cu bacteria E- Coli ocolesc România şi asta pentru că ţara noastră nu comercializeză castraveţi importaţi din Spania. Aşa se face că în pieţele braşovene găsim numai castraveţi româneşti.
Atenţie însă, chiar dacă nu avem probleme cu bacteria periculoasă, toate legumele cumpărate trebuie spălate foarte bine, spun autorităţile sanitar veterinare.
Epidemia provocată de castraveţii contaminaţi cu bacteria E-coli face ravagii în Europa. De departe cea mai afectată ţară este Germania, unde s-au înregistrat 10 decese.
Nicio suspiciune. În ceea ce ne priveşte Comisia Europeană nu a trimis nici o alertă. Pe plan local, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ia măsuri. Specialiştii verifică în amănunt toate pieţele agroalimentare din judeţ, dar şi supermarketurile în care se comercializează legume. „În România nu a intrat lotul de alimente, în cazul nostru castraveţi, contaminate, pe relaţia Spania. Pe plan local verificăm toate departamentele de legume şi fructe vizavi de provenienţa şi trasabilitatea mărfurilor care sunt în stoc în momentul de faţă”, a spus Dorin Enache- director DSVSA Braşov.
Legume spălate bine. Şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică ne îndeamnă să fim cât mai precauţi cu legumele pe care le cumpărăm. Şi asta pentru că bacteria E-Coli se transmite pe cale digerabilă prin alimentele contaminate cu îngrăşmânt.„E nevoie de o igienă minimă pe care trebuie să o facem. Deci trebuie să ne spălăm pe mâini şi să spălăm sub jet de apă legumele pe care le cumpărăm, indiferent că au sau nu această bacterie”, a explicat Mădălina Siminea – purtător de cuvânt DSP Braşov. Bacteria E-coli migrează în îngrăşămintele naturale, de unde ajunge pe cojile roşiilor, pe castraveţi sau salată, iar de pe legume pe mâinile celor care le mănâncă. Ea poate fi extrem de periculoasă în cazul celor cu imunitate scăzută pentru că produce infecţii digestive severe sau chiar blocaj renal.