Facturile braşovenilor ale căror apartamente sunt racordate la încălzirea centralizată s-ar putea dubla, dacă subvenţiile vor fi eliminate, măsură impusă prin noul acord cu FMI. În cel mai fericit caz, factura va creşte „numai” cu 30% la Braşov.
Guvernul închide robinetul. Facturile pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte la nivel naţional cu până la 60%, până la finele anului, după ce Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în următoarea perioadă. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România a declarat că „Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului. În ce priveşte subvenţiile pentru încălzire de la autorităţile locale, nu au fost luate încă în considerare.” Subvenţia la energia termică este acordată în prezent atât de la bugetul de stat cât şi de la cele locale. Deocamdată au scăpat de tăiere ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate, care vor rămâne la acelaşi nivel.
Schimbare. Începând cu 1 ianuarie 2011, distribuţia si furnizarea de energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajeră în municipiul Braşov au fost preluate de către noua firma S.C. Tetkron S.R.L. (Transport Energie Termică Kronstadt), înfiinţată de Consiliul Local. CET a rămas producător de energie termică şi electrică, în cogenerare, alături de primele două unităţi Eco Heat, amplasate în cartierul Noua şi pe platforma Metrom, iar Tetkron are şi centralele termice de cvartal în grijă. Reprezentanţii Tetkron Braşov au evitat însă să facă estimări ale facturilor.
Subvenţionată la jumătate. Întrucât tarifele serviciilor de termoficare nu s-au mai modificat din iulie 2010, când au crescut prin majorarea TVA de la 19 la 24%, putem face, totuşi, o estimare. Astfel, preţul de producţie a unei Gcal este, la CET, de 425 de lei, dar preţul de vânzare aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, pentru fiecare Gcal produsă şi livrată de CET Braşov populaţiei, este de 385 de lei, în medie, şi ajunge la 191,73 de lei, pentru populaţie, prin subvenţionarea de la bugetul de stat şi de la cel local. Pe parcursul sezonului rece 2010/2011, subvenţiile acordate de Guvern s-au situat la circa 66 de lei pe Gcal, pentru combustibilul necesar producerii acesteia, şi 127 de lei/Gcal, acordate de Primărie pentru transport, distribuţie şi furnizare.
La fel în ţară. În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie. Diferenţe mari între preţul plătit de populaţie şi costul real al agentului termic acoperite prin subvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizată de celelalte CET-uri din ţară. CET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24 lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal faţă de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti (119 lei/Gcal faţă de 298,62 lei/Gcal).
Bani pompaţi la CET.Dacă subvenţiile acordate de Guvern de 15% pe Gcal şi cele acordate de Primărie de 35% pe Gcal se vor elimina, facturile braşovenilor pentru încălzire ar creşte la iarnă automat cu 50%. Altfel, cu aproximativ 30%. Rămâne sub semnul întrebării dacă Primăria va mai putea subvenţiona din toamnă cu o sumă atât de mare gigacaloria. Având în vedere că atât în 2009, cât şi în 2010, CET Braşov a primit de la Guvern cei mai mulţi bani pentru plata datoriilor. Astfel, în anul 2009, autorităţile centrale au alocat printr-o Hotărâre de Guvern 560 de miliarde de lei vechi pentru CET Braşov, 165 de miliarde de lei pentru CET Arad şi doar 80 de miliarde de lei pentru CET Iaşi. În 2010, din nou s-au pompat cei mai mulţi bani la CET Braşov. Astfel, dacă la Iaşi au fost alocaţi 0.33 milioane de lei, CET Braşov a primit 51,6 milioane de lei, iar CET Arad 29,2 milioane de lei.