Sari la conținut

Consiliul Judeţean şi Muzeul de Etnografie Braşov vernisează marţi, de la ora 12.00, expoziţia “Şcheieni şi albumul lor de familie” (V).

Expozitia evidenţiază importanţa unor elite ale Braşovului ce au avut legătură cu Şcheiul, prin origine sau preocupări. Ideea de a arăta imaginea Şcheiului, odată o comunitate rurală românească, profund tradiţională şi tendinţa de integrare în lumea urbană, prin comportament, cultură şi educaţie, este ilustrată de nume descoperite şi actualizate cu ajutorul albumului de familie.
Primele patru ediţii ale acestei expoziţii au prezentat familiile: Pestrea, Sbârcea, Despan, Condrea, Moga şi Iepure. “Şcheieni şi albumul lor de familie” ediţia a V-a ne introduce în viaţa Şcheiului interbelic, cu episoade din familiile Săsărman şi Vili, prezente în comunitatea locală ca fervenţi promotori ai identităţii locale. Polixenia Săsărman este urmaşa, pe linie maternă, a unei vechi familii de negustori din Şchei; tatăl, Vasile Iordache, fost secretar-contabil al Protopopiatului Bisericii Sf. Nicolae, a fost implicat profund în viaţa socială şi culturală a Şcheiului. Albumul de familie păstrat de Gheorghe Vili îl prezintă ca pe un martor ocular al comerţului din Şchei din perioada interbelică, el fiind totodată unul dintre împătimiţii care au colecţionat tot ce a găsit semnificativ referitor la istoria şi tradiţiile de viaţă ale scheienilor. Expoziţia continuă astfel seria modelelor strălucite care au rămas încă în memoria afectivă a locului, serie prezentată publicului pe tot parcursul anului 2010 şi reluată în acest an.

Comentarii

Ultimă oră