Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, a declarat la un post de TV că ceea ce s-a întâmplat la centrala nucleară de la Fukushima este, de fapt, o emisie controlată de vapori pentru depresurizarea containerului în care se află reactorul, precizând că aceasta este o procedura de siguranţă pentru a evita topirea sau explozia centralei.
"Pe site-ul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a fost postat faptul că a fost produsă o emisie controlată de vapori pentru depresurizarea containerului în care se află reactorul. Acestea sunt proceduri de siguranţă tocmai pentru a înlătura pericolul topirii sau explozia centralei", a declarat Vajda Borbala.
"Această emisie nu este periculoasă, ar putea să conţină materiale radioactive, dar într-o concentraţie foarte mică, care nu poate să afecteze sănătatea şi mediul înconjurător deocamdată", a mai spus preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
Întrebată despre pericolul pe care l-ar putea provoca emisiile radioactive, Vajda Borbala a spus că, având în vedere emisiile în cantităţi mici de cesiu anunţate, acestea nu reprezintă un pericol major.
Acoperişul şi zidurile clădirii reactorului de la centrala nucleară Fukushima s-au prăbuşit, la scurt timp după ce în zonă a fost auzită o explozie, a anunţat televiziunea japoneză NHK.
Deasupra centralei este vizibil un nor de fum alb, iar mai mulţi angajaţi au fost răniţi, conform presei japoneze.Surse guvernamentale au declarat că explozia a avut loc astazi, în jurul orei locale 16.00 (9.00, ora României), iar Tokyo Electric Power, operatorul centralei, a precizat că explozia a avut loc după o replică seismică, aceasta determinând şi prăbuşirea clădirii.
Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel normal, a mai precizat televiziunea japoneză NHK.