Sari la conținut

Inspectorii de la Finanţe au în lucru unul dintre cele mai ample cazuri de evaziune fiscală, în care prin tranzacţii fictive au fost obţinute returnări ilegale de TVA estimate la aproximativ 20 de milioane de euro.

Centrul afacerilor ilegale a fost fabrica de mobilă, care a aparținut statului, Mobimod SA Tecuci. Administratorii Mobimod sunt Luciano Tudor (vicepreşedinte PSD Galaţi) şi Cristina Antohe.
Pentru că firma a intrat în insolvenţă, a fost numit şi un administrator judiciar, Caragea CM IPURL. Inspectorii de la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF Bucureşti au descoperit tranzacţiile fictive şi, în martie 2011, ANAF a cerut direcţiilor de finanţe din mai multe judeţe, printre care şi DGFP Brașov, verificarea tuturor tranzacţiilor în care erau implicate mai multe firme. Din cauza numărului foarte mare de documente care trebuie controlate, verificările s-au prelungit, dar acum se apropie de final.
Afaceri cu mobilă inexistentă. Cazul a pornit de la o tranzacţie fictivă de materii prime pentru fabricarea mobilei în valoare de 15,6 milioane lei, în urma căreia Mobimod a obţinut o rambursare de TVA de 2,1 milioane, scrie şi România Liberă.
În septembrie 2009, mărfurile fuseseră achiziţionate de la Randaco SRL Braşov, care le „cumpărase” în urma unor tranzacţii fictive în cascadă între firme din Cluj, Jucu şi Braşov. Ulterior, Mobimod a făcut o livrare de mobilă tot către Randaco SRL Braşov, în valoare de 14,24 milioane lei, din care 2,27 milioane de lei TVA.
A fost tot o livrare fictivă, fapt confirmat de un raport al Gărzii Financiare: „Din analiza înregistrărilor succesive de materie primă pe lanţul Clau& Cocoi SRL Cluj – General Cons SRL Jucu – Fifidal SRL Braşov – Randaco SRL Braşov către Mobimod SA Tecuci, identificate de către comisarii Gărzii Financiare Galaţi, în urma controalelor prin încrucişare, se deduce că toate operaţiunile înregistrate de către Mobimod SA, privind achiziţia de materii prime necesare producţiei de mobilă, presupusa producţie înscrisă în rapoartele de producţie aferente lunii iulie 2009 şi ulterior livrările de mobilă facturate către Randaco SRL Braşov, s-au demonstrat a fi fictive”.
Tranzacţii fictive şi cu utilaje. Mobimod Tecuci şi Randaco SRL Braşov făceau evaziune de câţiva ani, prin tranzacţii fictive cu utilaje supraevaluate prin „modernizări” pe hârtie. În 2004-2006, Mobimod a cumpărat de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, 3 utilaje, în valoare de 573.000 lei. Mobimod a încheiat cu Randaco un contract de modernizare de 8,8 milioane de lei, din care 1,4 milioane lei TVA, după care a vândut utilajele la SC Consecom SRL Braşov, cu 9,3 milioane de lei, din care 1,48 milioane TVA-ul dedus de Consecom.
Cine este în spatele Randaco SRL? Potrivit newsbv.ro, inițial, firma a avut doi asociați. Ulterior, unul dintre aceștia a preluat toate părțile sociale. Este vorba despre Radu David, născut la data de 31 mai 1961, în Brașov, dar domiciliat în Bucuresti, bd. Dinicu Golescu, la data tranzaţionării părţilor sociale. Este vorba de fratele lui Dragoş David, directorul general al Agenţiei Metropolitane, primvicepreşedinte PDL Braşov.
Dragoş David a declarat că este certat cu fratele său de nouă ani şi nu a mai vorbit cu el. Mai mult, nu are nicio legătură cu afacerile pe care el le derulează.     S.D.

Comentarii

Ultimă oră