Sari la conținut

Compania Căile Ferate Române (CFR) trebuie să găsească urgent o soluţie pentru a-şi achita datoriile către furnizorii de electricitate, în valoare de circa 486 de milioane de euro. Altfel, gările din toată ţara vor rămâne pe întuneric, iar trenurile sunt ameninţate cu gararea.
Nu va mai circula niciun tren. Reprezentanţii Electrica, dar şi altor companii furnizoare de energie electrică intenţionează să ia măsuri drastice pentru a-şi recupera datoriile. Aşa că vor să taie curentul în gări, lăsând să funcţioneze doar macazurile şi semafoarele, pentru a nu pune în pericol siguranţa călătorilor. Dacă nici aşa nu este rezolvată problema banilor, se va opri alimentarea cu energie electrică la reţelele CFR, iar trenurile nu vor mai circula.
Datorii istorice.  Furnizorii de electricitate cer Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să modifice codul pieţei cu amănuntul de energie, pentru ca CFR să nu mai fie considerat consumator care nu poate fi întrerupt din motive strategice, compania de transport va rămâne fără energie. Acest lucru ar fi posibil însă doar când se schimbă din nou ora, pentru că în acel moment toate garniturile de tren sunt oprite. Potrivit biroului de presă al Ministerului Transporturilor, datoriile CFR datează din 2005.

Nici FMI n-are soluţii. Datoriile CFR către furnizorii de energie, care ajunseseră, la începutul lunii mai, la două miliarde lei (486 milioane euro), au făcut şi obiectul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar în România, dar "nici ei nu pot oferi soluţii pentru această anomalie, nu s-a ajuns la o soluţie", a declarat, după o discuţie cu delegaţia Fondului, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie, Silvia Vlăsceanu. Potrivit lui Vlăsceanu, datoriile CFR către furnizorii de electricitate, atât privaţi, cât şi de stat, au crescut din ianuarie până în mai cu 200 milioane de lei, la două miliarde de lei. Alte 200 de milioane de euro trebuie recuperate de către furnizorii de gaze naturale.

"Valoarea totală a datoriilor înregistrate de CNCF CFR SA la furnizorii de energie electrică este de 1,9 miliarde de lei (consumul de energie şi penalizări). Potrivit legii, poate fi întreruptă alimentarea cu energie electrică a punctelor de consum, dar nu poate fi întreruptă furnizarea energiei necesare funcţionării instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei. Plata acestor datorii se va face prin mecanisme reglementate între companie şi furnizorii de energie electrică, cu sprijinul şi implicarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Economiei şi a Ministerului Finanţelor Publice", spun reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Comentarii

Ultimă oră