Horaţiu Drăgănescu recompune din argilă fizionomiile direct pe craniile persoanelor decedate.
Horaţiu Drăgănescu (47 de ani), comisar-şef la Institutul de Criminalistică al Poliţiei Române, este singurul expert în reconstrucţie facială din ţară, scrie www.evz.ro.
Laborator de trei ani. Recent, pe la Horaţiu Drăgănescu a trecut un craniu găsit într-o pădure în judeţul Olt şi despre care s-a speculat că ar aparţine Elodiei Ghinescu. Specialistul a reuşit să demonstreze că nu-i aparţine avocatei dispărute din Braşov. România a deschis în urmă cu trei ani primul laborator specializat din ţară, în cadrul Institutului de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Investiţia iniţială a fost de 3.000 de euro. De când s-a deschis laboratorul, medicul a refăcut şapte cranii şi acum este pe punctul de a identifica unul.
Mai mic decât capul Elodiei. Drăgănescu a terminat Medicina, având specializare în medicină legală. Este singurul medic din institut şi, între timp, a devenit şi poliţist, având gradul de comisar-şef. Despre craniul găsit pe malul Oltului spune că nu a putut să-l folosească pentru reconstrucţia fizionomiei. „Nu puteam să îi fac reconstrucţie, pentru că nu avea mandibulă. Am spus de îndată că nu este craniul Elodiei, pentru că era mult mai mic decât capul Elodiei. Era de femeie într-adevăr, dar era mai mic şi era o femeie mai în vârstă decât Elodia”, a explicat expertul.
Mulaj direct pe craniu. Lucrează cu argilă luată de la Fondul Plastic, întocmai ca un sculptor. Odată refăcut, un craniu trece prin procesul de identificare, care însă nu este niciodată certă şi de aceea nu constituie o probă în justiţie. Reconstrucţia seamănă doar 20-30% cu realul. Doar identificarea prin ADN este considerată probă în justiţie. „În mod normal se face un mulaj după craniu, nu se lucrează direct pe el. Însă materialele pentru un mulaj costă cam 2.000 de lei şi noi suntem în criză financiară. Şi atunci lucrez direct pe craniu, cu mare grijă să nu îl distrug”, a precizat specialistul pentru www.evz.ro.