Sari la conținut

Măiestria depăşeşte uneori graniţele normale! Dovadă este braşoveanul Liviu Orghidan care a învăţat să dreseze câini în 6 limbi de circulaţie internaţională, una dintre ele fiind… turca.

Liviu Orghidan are secretele lui atunci când vine vorba de arta dresajului şi mai mult decât atât studiază profund psihologia canină. Adică îşi poate da seama de ce patrupedul dumneavoastră este trist sau de ce câteodată fuge de acasă. La bază stă o experienţă cât o viaţă de om: 24 de ani de dresaj. Orghidan a activat din 1987 în echipa de dresaj a Braşovului şi după ce a absolvit cursurile de dresaj ale Clubului Naţional de Câini Utilitari a primit atestatul de instructor dresor, în baza căruia şi-a deschis şcoala de dresaj din Braşov.

Dresajul are mai multe specialităţi printre care pază, urmă, căutare-salvare, pază specială de noapte şi câine body-guard. "Avem o serie pentru câini de pază şi apărare, formarea atitudinii. Adică animalului să nu-i fie frică dacă cineva se dă la el, şi la un moment dat să poată să şi muşte la comandă, să nu se lase bătut şi apoi să aştepte următoarea comandă”, a spus Liviu Orghidan, instructor dresaj canin. Orghidan a ajuns să dreseseze câinii în 6 limbi de circulaţie internaţională şi susţine că există şi rase de patrupede care sunt dificile de dresat: de exemplu: amstaf, dog argentinian şi cane corso. În schimb câinii de companie sunt adaptabili dresajului şi amintim rasa bichon.

Printre prietenii de suflet. Instructorul îşi petrece majoritatea timpului printre prietenii lui de suflet, aşa cum le mai spune patrupedelor. „Vă prezint o rasă care pentru noi este destul de deosebită pentru că e încadrată la câini periculoşi, dar ţin să precizez că mulţi câini nu sunt aşa cum se zice. Rotwailerul e catalogat de obicei ca un câine care poate să şi omoare.  Dar nu este aşa. Bineînţeles contează foarte mult cum este crescut. De exemplu, acum dresez o femelă rotwailer care de mică a fost crescută în curte cu toată lumea. De mica toată lumea se juca cu ea şi a fost adusă la dresaj să capete un pic de atitudine. N-a venit să facă pază nivele mai ridicate pentru că nu-i trebuie stăpânului aşa ceva, dar îi trebuie puţină atitudine pentru că oricine intra în curtea casei îl lingea”, povesteşte instructorul.

Mai puţin clienţi. Stăpânii câinilor nu prea mai apelează la serviciile de dresaj, acum pe timp de criză. Orghidan spune că numărul clienţilor a scăzut faţă de anii precedenţi cu aproape 40 de procente. În funcţie de nivelul pe care stăpânul îşi doreşte să-şi înveţe câinele şi de specialitatea canină preţurile pornesc de la 100 de euro lunar şi pot ajunge chiar şi la 1.500 de euro pentru o perioadă de 8 luni de muncă. Un câine din rasa Golden Retriever a fost adus pentru disciplină. „Golden Retriever este unul dintre câinii folosiţi pentru familie pentru copii, pentru însoţire şi pentru căutare sub dărâmături la salvare. Este un câine mai dificil pentru că are un caracter mai repulsiv deşi a crescut între oameni”, a spus Liviu Orghidan.

O meserie riscantă. Instructorul spune că dresajul este o meserie riscantă deoarece animalul poate avea reacţii imprevizibile. „E greu de zis ce-ţi trebuie: ai nevoie de o iubire nemărginită pentru animale, îţi mai trebuie curaj, abilităţi pentru că trebuie să simţi când poţi să-l înveţi pe câine ceva şi când nu mai poţi, trebuie să răbdare pentru că dresajul nu se face bătând din palme şi trebuie să gândească şi câinele ceea ce-l înveţi”, a mai spus instructorul. Are planuri mari pentru următoarea perioadă. „În 2012 încercăm să deschidem un proiect foarte amplu de psihologie canină, însemnând comportamentul câinelui în viaţa ta, în viaţa lui de curte dar şi în libertate. Un punct care la noi în România nu a apărut”, a mai completat Liviu Orghidan.


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră