Sari la conținut

O singură societate a Consiliului Judeţean, Consilprest,  a obţinut profit pe anul trecut cât două regii şi administraţia pieţelor la un loc, trei entităţi aflate sub tutela Primăriei Braşov!  Astfel îi răspunde preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, PDL-istului Aurelian Danu, care s-a arătat nemulţumit de activitatea Consilprest SRL.

Această societate la care Consiliul Judeţean Braşov este acţionar administrează mai multe unităţi de alimentaţie publică şi Baza Agrement.
Atac politic. Disputele pe această temă s-au dus în plenul ultimei şedinţe, când subalternul primarului George Scripcaru şi-a exprimat din nou  insatisfacţiile legate de activitatea societăţii  judeţului. Fireşte, fără a sufla o vorba despre pierderile uriaşe înregistrate de şeful său, la cârma oraşului.  Consilierul judeţean PDL Aurelian Danu a evitat să îşi critice colegii de partid din consiliul local care nu s-au ocupat de modul cum s-au rulat miliarde de lei în pieţele braşovene, cum s-au aruncat banii pe apa sâmbetei pentru încălzirea oraşului şi cum s-a administrat bugetul de la RAT, regii care au înregistrat ani la rândul pierderi uriaşe. Danu spune că el reprezintă judeţul, nu municipiul, aşa că nu pare să-l intereseze ce se petrece cu oraşul şi visteria Braşovului.  
Cum s-au cheltuit banii la „Pieţe”. Dacă este să vorbim despre administraţia Pieţelor, instituţie aflată sub tutela Consiliului Local, aflăm mai multe amănunte din raportul de activitate postat pe site-ul primăriei Braşov. Conform acestui document, în 2010 s-au încasat la bugetul local aproape 9 milioane de lei, din taxe pe tarabe şi chirii pe terenuri aferente spaţiilor comerciale. Chiar şi aşa, administraţia pieţelor este campioană la cheltuieli. Puţin peste 3 milioane se duc pe materiale, casări şi amortizări. Aceeaşi instituţie consumă utilităţi, nu se ştie despre ce este vorba, de aproape un milion şi jumătate de lei. Deşi încasările au fost mari, aşa cum arată în raportul său primarul George Scripcaru, administraţia pieţelor a primit anul trecut de la bugetul local aproape trei milioane de lei. Care ar fi motivul real? Unde s-au dus banii încasaţi din taxe?
CET, pe lista FMI. O altă poveste este legată de CET şi activitatea pe care a desfăşurat-o până la sfârşitul anului trecut. Până să fie închisă afacerea CET, s-au acumulat restanţe de 51,6 milioane de lei doar la CFR Marfă. Banii au venit ca o pomană de la ministerul Administraţiei şi Internelor la sfârşitul lui 2010. Degeaba au încercat cei din conducerea CET să dea vina pe rău-platnici, pentru că ei erau datori doar cu 14 milioane de lei. Oare cum au reuşit această performanţă de a acumula aceste restanţe uriaşe? Mai mult decât atât, CET se află pe lista FMI a companiilor ale căror pierderi vor fi calculate în acest an pentru stabilirea nivelului final al deficitului bugetar consolidat, conform Mediafax.  
RAT, pierderi în creştere. Când vine vorba despre regia de transport, povestea devine copie la indigo! În 2009, pierderile se ridicau la valoarea de peste două milioane de lei. Acesta a fost şi motivul declarat al directorului regiei Augustin Pulpea atunci când a cerut, la jumătatea anului trecut, anularea gratuităţii pe autobuze pentru pensionari. Câteva luni mai târziu conducerea regiei admitea că pierderile nu au scăzut. Purtătorul de cuvânt al regiei, Silviu Ştefan ne-a declarat că până în acest moment nu a fost publicat raportul RAT pe 2010, însă încă se lucrează la el. Conform spuselor lui Silviu Ştefan, în mare, instituţia pe care o reprezintă nu are datorii şi a achitat la timp ratele pe care municipalitatea le-a angajat prin creditele pentru cumpărarea de autobuze şi troleibuze. Cu toate acestea, presa locală titrează faptul că regia de transport e mare consumatoare de bani. În 2010, suma cheltuită de la bugetul local pentru RAT a fost prognozată la aproape 20 de milioane de lei, dar a fost suplimentată cu 6 milioane de lei. O diferenţă între Consilprest, RAT, CET şi administraţia pieţelor se reflectă şi în numărul angajaţilor. Astfel, la societatea aparţinând Consiliului Judeţean personalul este format din 23 de oameni, RAT are o mie de salariaţi, CET aproape 700, iar în pieţe sunt 58 de funcţionari.


"Consilprest a obţinut premii de excelenţă la toate galele de comerţ. A fost premiată în fiecare an, iar acum va primi din nou premiul I la o gală de comerţ" a declarat Aristotel Căncescu, preşedintele CJ

Comentarii

Ultimă oră