CFR Marfă, care, în perioada iunie-august 2011, vrea să renunţe la 3.000 de oameni, va concedia din cadrul fostei Regionale CFR Marfă Braşov, care cuprinde punctele de lucru de la Sibiu, Ciceu, Teiuş şi Braşov, 374 de salariaţi. Cei mai mulţi sunt lăcătuşi mecanici – 67 şi mecanici de locomotivă. Teoretic, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de unitate (semnat în luna februarie a acestui an) cei care vor rămâne fără posturi vor primi şase salarii compensatorii, însă, în Bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, pentru 2011, nu sunt prevăzute sume pentru plata acestora. Nici în notificarea înaintată sindicatelor şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, în data de 8 aprilie, nu se aminteşte de compensatorii, ci doar de indemnizaţii de şomaj
Drepturi restante reeşalonate. În ultimii ani, pentru a reduce cheltuielile, conducerea CFR Marfă a decis tăierea mai multor prime şi sporuri prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Salariaţii au deschis procese împotriva angajatorului şi, de cele mai multe ori, le-au şi câştigat, fiind emise chiar titluri executorii, prin care CFR Marfă era obligată la plata imediată a sumelor neacordate. Administraţia consideră că acest lucru este imposibil, argumentând că punerea în executare a sentinţelor ar conduce la intrarea în insolvenţă a companiei. În aceste condiţii, liderii a trei federaţii sindicale (Federaţia Naţională Mişcare Comercial, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă şi Federaţia Sindicatelor Ramurii Vagoane) au fost convinşi să semneze un protocol prin care şi-au exprimat acordul ca sumele aferente titlurilor executorii să fie achitate în perioada 2012-2014. Mai mult, reprezentanţii federaţiilor sindicale s-au angajat ca în această perioadă să nu mai formuleze cereri de executare silită. Înţelegerea, însă, este contestată de mai mulţi lideri sindicali din teritoriu, care nu vor să facă nici un compromis.
Salarii mai mici decât minim pe economie. Pe de altă parte, deşi au fost semnate în luna martie a acestui an, Contractele Colective de Muncă ale CFR Călători şi CFR Infrastructură prevăd salarii mai mici decât cel minim pe economie. Mai precis, Guvernul a decis ca, în 2011, salariul minim brut pe economie să fie de 670 de lei, dar potrivit grilelor de salarizare ale celor două societăţi, cel mai mic salariu este de 600 de lei.